Все по-малки на възраст деца започват да експериментират с различни

...
Все по-малки на възраст деца започват да експериментират с различни
Коментари Харесай

До 11-12 г. пада възрастта, на която деца експериментират с наркотици

Все по-малки на възраст деца стартират да опитват с разнообразни наркотични субстанции, а до навършване на пълноправие към този момент имат нервопсихиатрични затруднения. 

Тревожните данни бяха изнесени от специалисти в лекуването и психосоциалната рехабилитация на употребяващи опиати деца на среща, проведена от Национален център по публично здраве и разбори (НЦОЗА).
 Кокаин, хероин, кристал мет: Европа е задръстена от дрога Кокаин, хероин, кристал мет: Европа е задръстена от дрога
Попречи ли пандемията от ковид на бизнеса на наркокартелите и трафикантите на дрога? Би могло да се допусна, че е по този начин поради...

Намалява възрастта, на която децата вземат решение да опитват с субстанции – тя е 12-13 години, а даже към този момент 11-12. „ Така на 18-19 години те към този момент търсят здравна помощ за детокс, само че неведнъж при тях към този момент са настъпили и нервнопсихиатрични затруднения ”, разяснява доктор Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъм.

Научните проучвания сочат, че THC – главното психоактивно вещество в канабиса, въздейства пагубно върху мозъчните кафези, изключително до 24-годишна възраст.

„ Често пъти децата внезапно скачат от експериментирането до злоупотребата с опиати, полиупотребата на субстанции също е нормална “, регистрира психотерапевтът Калин Петков от Рехабилитационния център ТРАМПЛИН по стратегия „ Живот без дрога “ за деца и юноши, застрашени от приложимост на психоактивни субстанции. Той уточни случай на 16-годишен юноша, минал на хероин в рамките единствено на 6 месеца от първичния опит с дрога, и госпожица на същата възраст, достигнала до 30 ксанакса дневно.

При юношите равнищата за вдишване на риск и търсене на новости са доста високи, има мощна сензитивност към натиска от страна на връстниците, означи доктор Цвета Райчева , шеф на отдел „ Зависимости “ в Националния център по публично здраве и разбори. Тя изясни, че децата и юношите имат неповторими потребности от лекуване и грижи, които да са съобразени с равнището на развиване на техния мозък и когнитивното им действие.
 Изгориха дрога за над 52 милиона лв. Изгориха дрога за над 52 милиона лв.
Дрога за над 52 милиона лв., съгласно цените на черния пазар, изгоря през днешния ден. Това стана в инсинератора на Предприятието за ръководство на д...

В България грижата за деца и младежи с проблеми с опиатите е добре регламентирана законово, само че са нужни повече старания, с цел да има задоволително на брой и налични стратегии за рехабилитация и индикативна предварителна защита.

Според данни на Европейския учебен проучвателен план за алкохол и други опиати към 2019 година 19% от българските възпитаници на възраст 15 – 16 години са употребявали някакво наркотично вещество. За Европа междинният % на младежите е 17%.

3.1% от младежите в тази възрастова група пък са вземали кокаин, до момента в който за Европа приблизително относителният дял е 1.9%. Също висок е процентът на деца, които са вземали амфетамин или екстази. Канабис са пушили приблизително 17% от учениците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР