Все по-голям брой страни репатрират златни резерви като защитна мярка

...
Все по-голям брой страни репатрират златни резерви като защитна мярка
Коментари Харесай

Проучване: Държави репатрират златото си от чужди трезори след санкциите срещу Русия

Все по-голям брой страни репатрират златни запаси като защитна мярка против наложените от Запада наказания против  Русия. Това се показва в изследване на " Инвеско " (Invesco) за централните банки и суверенните фондове, оповестено през днешния ден и представено от Ройтерс. 

Сривът на финансовия пазар предходната година аргументи повсеместни загуби за ръководещите финансите на суверенните фондове, на които се наложи " напълно " да премислят тактиките си с настройката, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще се задържат по-дълго време.

Над 85 на 100 от 85 суверенни фонда и 57 централни банки, взели присъединяване в годишното изследване на " Инвеско " за световните суверенни активи, считат, че инфлацията ще е по-висока през идното десетилетие, в сравнение с през преходното.

Златото и облигациите на нововъзникващите пазари се преглеждат като положителни залагания в тази среда, само че миналогодишното заледяване от Запада на съвсем половината от златните и валутни запаси на Русия на стойност 640 милиарда $ в отговор на нашествието в Украйна, наподобява също е довело до смяна на настройките.

Проучване сочи, че " забележителна част " от централните банки са обезпокоени от създалия се казус. Почти 60 на 100 от интервюираните декларират, че това е направило златото по-привлекателно, а 68 на 100 са държали златото си " у дома " по отношение на 50 на 100 през 2020 година. 

" Съхранявахме златото в Лондон, само че го трансферирахме назад в страната на генезис, с цел да го държим в качеството му на актив-убежище и да е в сигурност ", разгласи една централа банка, чието име не се цитира. 

Според Род Рингроу, началник на формалните институции в " Инвеско " който е направлявал правенето на отчета, това е широкоразпространена позиция.

" Ако е моето злато, то тогава го желая в страната си, е мантра, която се повтаряше постоянно предходната година ", съобщи той.

Геополитическите опасения в композиция с опциите на нововъзникващите пазари също предизвикват някои централни банки да се диверсифицират от $.

Нарастващите 7 на 100 от интервюираните считат, че увеличаващият се дълг на Съединени американски щати също е негативен фактор за активите в американски долари, макар че множеството към момента не виждат опция в качеството им на международна аварийна валута. Тези, които преглеждат китайския юан като евентуален кандидат, са намалели до 18 на 100 по отношение на 29 на 100 предходната година. 

Близо 80 на 100 от 142 институции, взели участие в изследването, считат, че геополитическото напрежение е най-големият риск през идното десетилетие, а 83 на 100 цитират инфлацията като пораждащ паника фактор през идните 12 месеца. 

Понастоящем инфраструктурата се възприема като най-атрактивния клас активи, изключително плановете, включващи възобновими сили.

Опасенията по отношение на Китай значат, че Индия остава една от най-привлекателните страни за вложения за втора поредна година, а наклонността фирмите да разполагат заводите си покрай местата на продажби, е подтикващ фактор за страни като Мексико, Индонезия и Бразилия. 

Подобно на Китай, Англия и Италия се считат за не толкоз привлекателни, а покачващите се лихви наред с навиците за отдалечена работа и онлайн извършване на покупки, които се трансфораха в действителност по време на пандемията от КОВИД-19, са повода понастоящем недвижимите парцели да са минимум атрактивния частен актив. 

Според Рингроу най-добре представилите се суверенни фондове предходната година, са тези, които са осъзнали рисковете, свързани с нарасналите цени на активите и са били подготвени да създадат основни промени в портфолиото си. Такава ще е обстановката и в бъдеще, твърди той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР