Все по-често се поставя въпросът кога отново да отворят врати

...
Все по-често се поставя въпросът кога отново да отворят врати
Коментари Харесай

САЩ и Европа се чудят кога да отворят училищата

Все по-често се слага въпросът по кое време още веднъж да отворят порти учебните заведения, откакто европейските страни и американските щати започнаха да чертаят проекти по какъв начин да рестартират потърпевшите си стопански системи.

Въпреки паниката измежду някои учители, родители и кметове, във вторник френското държавно управление показа обстоен проект за последователно отваряне на учебните заведения от 11 май, предусещащ понижаване на броя на учениците в паралелките и наложително носене на маски.

Тежко засегнатата от епидемията Италия има намерение учебните заведения да останат затворени до септември. А в Съединени американски щати, където президентът Доналд Тръмп съобщи, че обособените щати би трябвало съществено да обмислят разновидността образователните занятия да бъдат възобновени преди края на образователната година, се чуха десетки отзиви, че до края на лятото и даже може би до есента за учениците няма да бъде безвредно да се върнат в клас.

На други места по света вирусът като че ли съвсем е липсващ, да вземем за пример в Нова Зеландия. Австралия отвори плаж в Сидни. Бразилия обаче се оформя като нова гореща точка на болестта. Появиха се и нови подозрения дали Япония ще може и следващата година да одобри отсрочените към този момент Летни олимпийски игри, в случай че до тогава не бъде създадена ваксина.

Германия, която мнозина хвалеха за метода, по който се оправя с епидемията на своя територия, регистрира повишение на темпа на възпаление, откогато доскоро повече от седмица на част от дребния бизнес бе разрешено да проработи още веднъж. Беше декларирано обаче, че е прекомерно рано да се каже дали повода е отхлабването на рестрикциите.

Потвърдените инфекции в международен проект са над 3 милиона, в това число 1 милион в Съединени американски щати, а доказаните смъртни случаи на планетата надвишават 210 000 по данни на Университета " Джонс Хопкинс ". Предполага се, че действителният брой на жертвите е доста по-голям заради лимитираното тестване, другите методики при броенето на смъртните случаи и прикриването на данни от страна на държавни управления.
В страни като Италия, Испания, Франция и Англия жертвите на ковид са надхвърлили 21 000, а в Съединени американски щати те са над 57 000 - най-големият брой в света.
Макар че, както наподобява, коронавирусът не визира толкоз съществено децата, колкото възрастните, доста публични лица, учители и родители са обезпокоени от здравните опасности, които може би крие отварянето на учебните заведения.
Някои акцентират, че е мъчно да се подсигурява, че децата фактически съблюдават обществената отдалеченост и постоянно си мият ръцете, също така има заплаха за учителите. Но без учебните заведения да отворят, за доста родители ще бъде мъчно да се върнат на работа, а това на собствен ред ще попречи на напъните да се противодейства на огромния международен стопански спад.
Френският министър председател Едуар Филип разгласи, че от 11 май отварят началните учебни заведения, а от 18 май и гимназиите. Той сподели, че всички гимназисти ще би трябвало наложително да носят маски, а броят на децата в класната стая ще бъде стеснен до 15.
Жоел Вилмот, кмет на френския град Отмон, разгласява във Facebook седем аргументи, заради които не е подготвен да отвори учебните заведения, в това число зле екипираните учители и почистващ личен състав и отпорът от страна на родителите.
Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис показа проекта на държавното управление си за постепенна анулация на карантината, заявявайки, че учениците от последния гимназиален клас ще възобновят занятията си на 11 май, а седмица по-късно ще ги последват и учениците от по-долните гимназиални класове и прогимназиите. Началните учебни заведения и детските градини остават затворени и може да отворят на 1 юни " единствено в случай че сме изцяло сигурни, че епидемията отслабва ", сподели той.
В Италия решението учебните заведения да останат затворени до есента може да затрудни връщането на работа на родителите. В Италия постоянно бабите и дядовците играят ролята на детегледачи, само че в този момент не могат да го вършат, тъй като са уязвими за ковид.
Емър Маккарти, която работи в службата на Ватикана за протекция на детето, написа в Туитър, че италианският министър председател Джузепе Конте е оповестил проект за излизане от карантината " за всички, като се изключи децата в Италия. Невероятно. Нито дума за учебните заведения, за разновидностите за грижи за децата, нищо. А за футбола, да ". Публикацията й приключва с хаштага в Туитър #Children Not Seen Not Heard ( " Децата никой не ги вижда, никой не ги чува " ).
В Германия, където вирусът лиши живота на към 6000 души, Лотар Вилер, началник на Института " Роберт Кох ", съобщи, че броят на инфектираните от едно лице се е нараснал от 0,7 преди отхлабването на карантинните ограничения до към момента търпимите 0,96.
Вилер прикани германците да продължат да съблюдават обществена отдалеченост, да носят маски в публичния превоз и магазините и да си остават вкъщи, когато това е допустимо.
Във вторник Нова Зеландия заяви единствено за три нови случая. Премиерът Джасинда Ардърн съобщи, че хората са свършили невероятна работа за спиране на веригата на предаване на вируса, само че предизвести, че би трябвало да останат бдителни. " Възможно е някъде там към момента да са останали някакви тлеещи въглени с капацитет още веднъж да възпламенят горски пожар, в случай че им позволим ", сподели тя, базирайки се на микробиолог.
Правителството й отхлаби карантината, при която бяха затворени учебните заведения и множеството стопански браншове. На разсъмване сърфистите още веднъж се хвърлиха във вълните, строителите се върнаха на строителните площадки, а баристите още веднъж включиха машините за еспресо.
В Австралия стотици още веднъж влязоха в морето, откакто фамозният плаж Бонди в Сидни бе отворен за плуване и сърфисти. Но хората могат да употребяват плажа единствено през деня и би трябвало да съблюдават отдалеченост един от различен. Австралия регистрира 83 смъртни случая от вируса, по-малко, в сравнение с оповестяват множеството американски щати.
Вирусът обаче си остава дълготраен съперник. Председателят на Японската здравна асоциация Йошитаке Йококура съобщи, че съгласно него без ефикасна ваксина против ковид ще бъде мъчно отсрочените Летни олимпийски игри в Токио да се състоят даже през 2021 година

Анджела Чарлтън, Елена Бекаторос, Ник Пери, Асошиейтед прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР