Все по-често Европа се сблъсква с горещини, които са толкова

...
Все по-често Европа се сблъсква с горещини, които са толкова
Коментари Харесай

Учените алармират: Човешкият организъм трудно може да се справи с това

В се по-често Европа се сблъсква с горещини, които са толкоз мощни, че човешкият организъм трудно може да се оправи с тях. Това оповестяват от Европейската работа за наблюдаване на климата и Световната метеорологична организация.

Според службата на Европейски Съюз за наблюдаване на Земята " Коперник " и Световната метеорологична организация (СМО) през предходната година температурите в Европа са достигнали най-високото или второто най-високо равнище, записано в миналото.

Европейците страдат от невижданите горещини денем и са уплашени от неприятната топлота през нощта.

За две десетилетия смъртността от горещините в Европа се е нараснала с 30%, се показва в взаимния отчет на двете организации " Състоянието на климата ".

" Цената на дейностите в региона на климата може да наподобява висока ", съобщи генералният секретар на СМО Селесте Сауло, " само че цената на бездействието е доста по-висока ".

Докладът установи, че температурите в цяла Европа са били над междинните за 11 месеца през 2023 година, в това число най-топлият септември от началото на записите.

Горещото и изсъхнало време е подхранило огромни пожари, които са опустошили села и са изхвърлили пушек, който е задушил далечни градове.

Пожарите, с които се бореха пожарникарите, бяха изключително мощни в засегнатите от суша южни страни като Португалия, Испания и Италия.

Според отчета най-големият горски пожар, регистриран в Европейски Съюз, е в Гърция и е изпепелил 96 000 хектара земя.

 
Проливните дъждове доведоха и до смъртоносни наводнения. Според отчета през 2023 година Европа е била с към 7% по-влажна от междинната стойност за последните три десетилетия, а една трета от речната мрежа е минала прага на " високи " наводнения. Една шеста от тях доближават " тежки " равнища.

" През 2023 година Европа стана очевидец на най-големия горски пожар, регистриран в миналото в една от най-влажните години, на тежки морски горещини и на необятно публикувани опустошителни наводнения ", съобщи Карло Буонтемпо, шеф на службата за климатични промени " Коперник ".

" Температурите не престават да се усилват, което прави нашите данни още по-важни за подготовката за въздействието на изменението на климата. "

Ролята на световното стопляне за все по-силните превалявания не постоянно е ясна. По-топлият въздух може да задържи повече влага, което дава опция за по-екстремни стихии, само че комплицираните климатични промени значат, че водата не постоянно е разполагаем за превалявания.

Но при горещите талази връзката е доста по-силна. В отчета не се показват данни за броя на смъртните случаи от горещините през 2023 година, само че учените са определили броя на жертвите през 2022 година на 70 000 спомагателни смъртни случая.

Броят на обвързваните с горещините смъртни случаи през 2023 година евентуално ще бъде по-висок, споделя Фридерике Ото, климатолог от Imperial College London. " За доста от тези смъртни случаи спомагателната топлота, породена от излъчванията на изкопаеми горива, би била разликата сред живота и гибелта ".

Докладът идва две седмици откакто Европейският съд по правата на индивида постанови, че слабата политика на Швейцария в региона на климата нарушава човешките права на група възрастни дами, които са по-склонни да умират от горещините.

Решението прави всички европейски държавни управления уязвими за правосъдни каузи, които ги принуждават да одобряват политики, които да не разрешат нагряването на планетата с 1,5C (2,7F) над прединдустриалните равнища до края на века.

Ана Ракел Нунес, доцент по опазване на здравето и околна среда в Университета в Уоруик, съобщи, че незабавните дейности за отбрана на здравето и включването му в политиката за климата са " наложителни ".

" Всичко останало ще бъде отвод на бъдещите генерации от отбраната и предвиждането, които заслужават ", споделя тя.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР