Все по-чести са случаите на уволнения на служители заради постове

...
Все по-чести са случаите на уволнения на служители заради постове
Коментари Харесай

КНСБ: Шефове дебнат в социалните мрежи, уволняват за комента...

Все по-чести са случаите на уволнения на чиновници поради постове в обществените мрежи или " несъответствуваща " профилна фотография. Това демонстрират данни на КНСБ от последните месеци, оповестява bgonair.bg.

Десетки са сигналите, постъпили в синдиката през последните месеци за уволнения след мнения в обществените мрежи.

" Не са малко сигналите, които сме получавали поради това, че някой си е разгласил заплатата в обществена мрежа с отрицателен коментар или други, които слагат политиката на дадена компания или институция, като това незабавно се вижда от сътрудниците и доближава до работодателя... Но няма по какъв начин човек поради персоналното си държание да търпи санкции за професионалната си дейност, т.е. Кодексът на труда на никое място не урежда някакво наказване за това ", изясни специалистът в областта на трудовото право Тодор Капитанов.

Като причина за уволненията работодателите показват, че публикуването на сходно наличие от страна на техните чиновници в обществените мрежи е недопустимо.

" Тук е забавно да се види дали в самата заповед за уволнението това е основанието, тъй като нямам доверие някой да напише в една заповед, че профилната фотография във Фейсбук е причина за едно наказване. Тук вършим е бележката, че всички имаме независимост на словото, всички имаме право да показваме нашите възгледи в персоналното пространство, само че когато въпросите са с нашите трудови взаимоотношения, би трябвало да се прегледа съответния случай ", съобщи Снежина Саръиванова от Българска стопанска камара.

Невена Лазарова работи като сервитьор в заведение. Смята, че работодателите не би трябвало да преценят претендента съгласно фотосите му в обществените мрежи, а съгласно професионалните му качества.

" Не би трябвало това да е главен критерий за това дали да наемат индивида на работа, тъй като въпреки всичко всеки има право на персонален живот. И това, че във Фейсбук индивида е качил, примерно фотография от бар, дискотека или нещо такова не значи, че не е експерт в това, което прави ", безапелационна е Невена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР