Все пак парламентът успя да реши за оставката на Сотир

...
Все пак парламентът успя да реши за оставката на Сотир
Коментари Харесай

Дебат на високо ниво: Депутатите обсъдиха „Кунг-фу Панда“ и освободиха Цацаров

Все отново Народното събрание съумя да реши за оставката на Сотир Цацаров като ръководител на КПКОНПИ. Депутатите гласоподаваха със 197 гласа „ за “, без „ срещу “ и „ въздържал се “ мандатът на ръководителя на антикорупционната комисия да бъде преустановен предварително.

„ Ние чакахме тук да бъде и господин Цацаров “, откри полемиката Тома Биков от ГЕРБ.

„ Още повече в подтекст на това, че има и рецензии към работата му, има и положителни изявления, беше разумно в края на този предварително преустановен мандат, той да даде и някакъв доклад от тази естрада пред Народното събрание. Мисля, че трябваше да има някаква полемика по този мотив. Доколкото виждам нещо бързате. Не мога да схвана за какво през днешния ден, а не на следващия ден и какво толкоз пък би станало или пък не желаете да има някакъв сериозен спор по тази тематика. Според мен това, което вършиме по този метод ми се коства извънредно нелогично. В комисията по антикорупция в Народното събрание имахме чуване на господин Цацаров, само че и то се случи малко принудително. Какъв е казусът да пристигна господин Цацаров, да си каже какво е правил, да си каже мнението по някакви въпроси и да се продължи нататък с някакъв нов закон. Така единствено освобождаваме, след това все едно нищо не е било, не ви отива! Вие нормално в ръководещото болшинство сте за гласността, прозрачността, а когато стане въпрос за нещо значимо, сутринта скрихте под килима нашето предложение за енергетиката. Сега господин Цацаров. Всичко под килима и като се дигне килимът - не знам какво ще вършим “, съобщи още Тома Биков.

„ Изслушване правихме в отрасловата комисия “, отговори му Константин Бачийски от „ Продължаваме смяната “. Оставката на Цацаров по този начин или другояче щяла да бъде реалност. По думите му КПКОНПИ направила повече светци в сравнение с православната черква, всички, които били проверявани от комисията, излизали с ореол.

Ива Митева от „ ИТН “ направи конкретизиране, че има решение на Конституционния съд, в което се споделя, че оставката е индивидуален акт. В момента били в догадка на подадена оставка, която Народното събрание е задължен да одобри.

„ Тази оставка е предупреден акт, а оттук насетне е належащо в действителност качествено законодателство и хора, които да го изпълнят със наличие. Нямаме време за губене, тъй че да прекосяваме нататък “, сподели Крум Зарков.

Според Зарков Цацаров е „ намерил кей “ в този орган.

Биков му отговори, че това, което се виждало сега било, че „ бързо и качествено можели единствено да подвигат цената на тока “.

Радомир Чолаков от ГЕРБ разясни от своя страна, че въпросът за оставката не е юридически. Оставката била прекрасен мотив да поканят Цацаров и да беседват.

„ Това не са просто хора, това са органи, които сме излъчили. Това са хора с опит. Това е човек бил 7 години основен прокурор, след това ръководител на КПКОНПИ, той сигурно има огромен опит. Изхождам от това, че хората са доброжелателни. Аз пред човек, който е бил основен прокурор и ръководител на КПКОНПИ имам почит. Това унизително отношение не е добре за Народното заседание, ние не сме ръб на компания, която уволнява и назначава чиновници на едно съвещание “, безапелационен бе Чолаков.

Крум Зарков го репликира, че Цацаров и комисията му всяка година внасят отчет в Народното събрание. Освен това в пощата на депутатите били от вторник и неговите законодателни оферти.

„ Ние няма да забравим господин Цацаров, ще го каним постоянно, тъй като имаме доста въпроси към него, даже и за времето, когато е бил основен прокурор. Лека по лека ще разберете “, сподели Константин Бачийски от „ Продължаваме Промяната “.

„ Не правете на другите това, което не желаят да създадат на вас “, отговори му Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Според ръководителя на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров „ с този акт се давало завършек на модела „ ти си го избра “, на един от „ най-ярките знаци на превзетата страна “.

„ Тази оставка е единствено началото, нас ни чака дълъг път “, сподели още той.

По думите му специалистите към този момент имат ясни визии какви са измененията в КПКОНПИ. В идващите дни щели да предизвикват необятна поддръжка за комисия за конституционните промени.

„ Надяваме се, че господин Гешев ще вземе образец от своя наставник и в най-скоро време ще обсъждаме една друга оставка “, изрази вяра Андрей Гюров.

„ За мен по-странно е, че парламентарна група внася тази подадена оставка да се прегледа в дневния ред “, сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Предложението бе на „ ИТН “.

Тя настоя ръководителят на Народното събрание да включи отчета на КПКОНПИ в дневния ред на някое от идващите съвещания и напомни, че пред отрасловата комисия Цацаров заяви, че сега се ревизира противоречие в имотната декларация на вътрешния министър Бойко Рашков.

„ Г-н Гюров, уповавам се, че няма да измененията правилото, че оставката на основния прокурор не се разисква тук, а във Висшия правосъден съвет “, обърна се към ръководителя на ПГ на Политическа партия Десислава Атанасова.

„ Предвиждам вашият път да е сложен, само че къс “, съобщи тя от парламентарната естрада. Според нея изказванията за нулева приемливост към корупцията не са потребни за ръководещите, защото техни министри са с неточни имотни заявления. Тя се базира и на отчет на „ Трансперънси Интернешънъл “, който показвал, че е имало повишаване на корупцията точно по времето на ръководството на кабинетите на Радев. „ След признатата оставка през днешния ден чакам и закон за нулева приемливост. Отговорността към този момент е ваша! “, безапелационна бе Десислава Атанасова.

" Ние сме открити за диалози, само че какъв брой пъти сте пристигнали да ги обсъждате с нас. Ще вършиме краткотрайна комисия, а ние към този момент имаме непрекъсната. Тя се споделя комисия по правни и конституционни въпроси “, сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

„ Те имат над 200 млн. аргументи да одобряват тази оставка, ще видите, че новият ръководител първо ще изиска повдигане на запорите на техния наставник и техния спонсор Иво Прокопиев “, сподели още той.

„ Да, най-вероятно ще си отдъхнат, най-вероятно към този момент имат и подготвен фигурант за този пост “, отговори му Десислава Атанасова.

„ Корупцията е проблем на ръководещите “, акцентира Маноил Манев от ГЕРБ. „ Не раздавайте присъди, това няма да ви донесе нищо “, посъветва той.

„ Администрацията набъбва като квас, хвърлена в дворен клозет. Що не изберем незабавно госпожа Лорер за ръководител. Тя може да се нагърби и с тази отговорност “, съобщи в типичния си жанр Любен Дилов-син.

Припомняме, че Сотир Цацаров подаде оставка на 17 януари поради лишен достъп до класифицирана информация.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР