Все още няма ясни очертания на възможните споразумения относно износа

...
Все още няма ясни очертания на възможните споразумения относно износа
Коментари Харесай

Песков: Все още няма ясни очертания за износа на зърно от Одеса

Все още няма ясни контури на вероятните съглашения по отношение на износа на зърно от Одеса, Украйна би трябвало да почисти методите към пристанищата. Това сподели пред публицисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Засега няма контури. Има изказване на съветския президент Владимир Путин, който сподели, че Украйна би трябвало да разчисти методите към всички пристанища. Това ще разреши на корабите, след съответна инспекция от нашите военни, която да подсигурява, че тези кораби не докарват оръжия там , да влязат в пристанището, да бъдат натоварени със зърно и по-късно, в случай че е належащо, даже с наша помощ, да продължат към интернационалните води ", сподели Песков. Той добави, че към момента няма по-ясни контури на вероятните съглашения по тази тематика.



Говорителят на Кремъл напомни и думите на Путин, който увери, че Русия няма да употребява разминираните коридори, " за настъпателни интервенции против тези морски градове ". " Трябва да изхождаме от това, само че към този момент няма ясни договорености ", заключи Песков, като означи, че " има думи на съмнение от страна на украинските представители ".

Коментирайки думите на съветския външен министър Сергей Лавров, че на 6 юни експерти от Русия са отпътували за Турция, с цел да обсъдят казуса с тези доставки, Песков пренасочи въпроса на ТАСС към външното министерство.

Путин е упрекван, че употребява храната и глада като оръжие , защото силите му към този момент месеци наред блокират жизненоважни пристанища и нападат селскостопанските логистични центрове в Украйна , която е главен експортьор на огромна част от зърнените култури в света.

Заедно Русия и Украйна обезпечават повече от една четвърт от зърнените култури в света , както и други значими съществени артикули за готвене като слънчогледовото олио.

Нарушаването на износа на селскостопански артикули докара до повишаване на цените на храните, изключително за африканските и близкоизточните страни , които разчитат в огромна степен на импорт от Русия и Украйна.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР