Все още няма решение относно предложението на правителството в язовир

...
Все още няма решение относно предложението на правителството в язовир
Коментари Харесай

София поиска гаранции от държавата, за да тръгне вода за Перник от Белмекен

Все още няма решение по отношение на предлагането на държавното управление в язовир " Студена " да се влива вода от водосбора на язовир " Белмекен " през язовир " Бели Искър ". Това би трябвало да става благодарение на водопреносната мрежа в София и ще е единствено през интервала март - юни. За задачата страната би трябвало да направи 13 км тръбопровод и помпена станция от Мало Бучино до миньорския град, като по този начин ще могат да се подават до 300 литра в секунда, колкото са нужни да се резервира подаването на вода в Перник при настоящия режим на водата, написа в. " 24 часа ".
Предложението беше показано пред Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне на Столичния общински съвет в наличието на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Перник Станислав Владимиров и трима министри - на стопанската система Емил Караниколов, на районното развиване - Петя Аврамова, и на екологията Емил Димитров-Ревизоро. Разговорът обаче беше единствено прелиминарен и то тъй като в действителност публично създадено предложение от страна на държавното управление още няма - има единствено концепция.
Финалното предложение на Министерския съвет би трябвало да е задоволително добре аргументирано и ясно, с цел да може да се внесе отчет в общинския съвет, изясни през вчерашния ден Фандъкова. Тя бе безапелационна, че в случай че има противоречиви въпроси и те ще би трябвало да получат отговор. Държавата обаче чака Столичният общински съвет да утвърди отчета за водата на Перник още в четвъртък (23 януари), на няколко пъти подчертаха министрите.
Няма място за партийни пристрастия, тъй като на няколко километра от нас има хора, които бедстват, сподели при започване на дебата Фандъкова. Питейната вода за София е обезпечена за години напред, само че би трябвало да има 100% гаранции, че софиянци няма да пострадат, е нейната позиция. Заради това тя изиска опция Столична община да се намеси при положение на потребност - в случай че се получи проблем с водата на София поради водата за  Перник, София да може да спре " крана ". Освен това, столичната кметица е поискала ремонт на стената на язовир " Бели Искър " както и пари за 20 км трасе с пречиствателна станция от бент. " Огняново " и връзка сред язовирите " Искър " и " Бели Искър ".
Спирателният кран ще се управлява от Столичния общински съвет и " Софийска вода ", подсигурява икономическият министър, до момента в който повтаряше, че водата не е на софиянци, а на страната.
" Всички виждате какво се случва в нашия град. Въпреки че бяха подхванати редица ограничения, те не дадоха упования резултат ", сподели кметът на Перник Станислав Владимиров. Според него, язовир " Студена " ще стигне мъртвия си размер до две седмици. До 32 дни при липса на приток " Студена ” ще е привършен ". В момента обаче имало приток и водата щяла да стигне до построяването на избавителния тръбопровод, отвърна Караниколов.
За построяването на тръбата до Перник ще бъдат нужни до 25 млн. лева, а построяването ще продължи 35-40 дни. Тръби се търсели и в чужбина, с цел да бъдат доставени в най-кратки периоди. Паралелно със градежа на новия тръбопровод от София държавното управление ще ремонтира и градската мрежа в  Перник, за да спрат течовете, които в този момент стигали 75%.
Склонни сме да подкрепим помощ за  Перник, но при безапелационни експертни отговори на въпросите ни. От тези отговори би трябвало да бъдем уверени, че решавайки един извънредно тежък въпрос в  Перник, няма да станем причина за възникването на различен, който ще засегне столичани, изясни Милка Христова от Българска социалистическа партия.
Съветници желаеха и гаранции, че няма да се отклонява вода към " Стомана индъстри ". Независимият Борис Бонев пък попита за най-лошия сюжет на страната по свързването на тръбата от Мало Бучино към Перник. " Няма байпас от Пасарел към Рилския тръбопровод, в случай че се скъса, ще би трябвало над 1 година, с цел да се направи, тъй като минава през съвсем цялата " Бояна ", изясни Караниколов.
На ВиК в цялата страна липсват хора поради ниски заплати, стана ясно по време на среща на зам.-министър Николай Нанков с отрасловия профсъюз към КНСБ. 6500 души, работещи във ВиК сдруженията в страната, т.е. съвсем половината от тях, са получавали минимална работна заплата през 2019 година.
Според Нанков някои сдружения ще могат в границите на цялата 2020 година да усилят работната заплата с 14-15%, само че за доста други това ще е мъчно постижимо, тъй като са в неприятно финансово положение. Затова, в случай че водният холдинг, за който кабинетът взе кардинално решение предходната седмица, бъде структуриран доникъде на годината, ще има запас да се подкрепят сдруженията в по-тежко финансово положение за увеличение на възнагражденията, сподели той. Единият от методите за възстановяване на финансовото положение и оттова - за нарастване на заплатите, ще бъде в границите на бъдещия " Български ВиК холдинг " да има търговец на ток, който да го купува на едро и да го продава на водните оператори. Това ще им разреши да понижат тези разноски с към 30%.
Днес, 21 януари, ще има изключително съвещание на Пернишкия общински съвет - с цел да бъде решено дали да се одобри разновидността за създаване на свързващ тръбопровод от " Мало Бучино " към  Перник, по който да пристигна водата от " Белмекен ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР