Все още няма официална информация с колко ще се забавят

...
Все още няма официална информация с колко ще се забавят
Коментари Харесай

Ген.-майор Димитър Петров: Не знаем с колко ще се забавят новите изтребители F-16

Все още няма публична информация с какъв брой ще се забавят новите изтребители F-16, които България закупи от Съединени американски щати.

Това съобщи пред Българска национална телевизия командирът на Военновъздушни сили ген.-майор Димитър Петров.

По думите му няма информация в договорите за закупуване на F-16 да са заложени обезщетения при положение на закъснение на доставките.

Предстоят диалози със Съединени американски щати през март, на които ще желаяме преразглеждане на периодите на доставка на аварийни елементи и въоръжение поради забавянето на доставката на новите изтребители, добави ген.-майор Петров.

Докато не придобием дарба да охраняваме въздушното си пространство с новите Ф-16, поддръжката на българските МиГ-29 остава наложителна, акцентира командирът на Военновъздушни сили. " Към момента това е единственият изтребител във Военновъздушни сили и единственият притежател на качествата да подсигуряваме въдшуния ни съверенитет. Трябва да намерим метод да ги поддържаме до тогава, докато придобием нужните качества да осигуряваме суверенитета си с F-16. " - сподели генерал-майор Петров.

Летателният запас на изтребителите покрива интервала до 2029-2030г., тъй че към този момент не се изисква удължаването му. Това, обаче не значи, че МиГ-овете не се нуждаят от аварийни елементи и консумативи, а в тази сфера има недофинансиране на плановете, акцентира командирът на Военновъздушни сили.

Генерал-майор Димитър Петров добави, че разчита на схващане и позитивно отношение от министерствата на защитата и на финансите за обезпечаване на средства на поддръжката на изтребителите.

В НАТО още две страни поддържат МиГ-29 - Полша и Словакия. Те реализират поддръжката на изтребителите си по разнообразни подходи, тъй че Военновъздушни сили на България също има избор по какъв начин да направи това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР