Все още не сме в пика на четвъртата вълна на

...
Все още не сме в пика на четвъртата вълна на
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: До края на седмицата ще имаме по 1000 случая на COVID на ден

Все още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, само че нещата се развиват доста бързо, означи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в предаването „ Тази заран “. Той добави, че ново затваряне не следва, а документите за имунизираните ще важат, до момента в който не бъде признато публично слагането на трета доза от имунизацията. Според него здравните служащи би трябвало да бъдат имунизирани наложително.

В края на тази седмица можем да стигнем 1000 случая на ковид дневно, сподели доцент Ангел Кунчев. Той изясни, че заболяемостта за 14-дневен интервал в страната е към 60 на 100 000.

„ Няма драматизъм, чакахме го. Ще преминем и през четвъртата вълна, стараем се да е с по-малко загуби “, означи Кунчев.

Според него е мъчно е да се каже по кое време ще преминем през тази вълна. „ Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. С този възходящ ритъм още в края на този месец ще имаме по-високи стойности “, предвижда той.

Според него лечебните заведения са готови, има и направен и механизъм по какъв начин се лекува. „ Имаме обаче и доста ниско равнище на ваксинирани, което ще окаже въздействие, тъй като това е вълната на неимунизираните и на по-младите “, съобщи доцент Кунчев.

„ Има няколко заблуди, едната от които е, че ограниченията не работили. Напротив, ограниченията работят, само че не във типа, в който ни се желае. Много е значимо търсенето на баланс. Втората огромна илюзия е, че се фаворизират някои ограничения за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото желаете, само че това е заболяване, което одобряваме от въздуха. Виждам, че Министерството на образованието към този момент се насочва към стерилизация на въздуха в учебните заведения със модерни способи, натам би трябвало да се насочат и хората, тъй като е доста значимо “, уточни още основният здравен контрольор.

Той предложи и да се заобикалят визитите тук-там със скупчване на доста хора. „ Колкото по-далече сме и сме с маска, толкоз по-добре “, добави той.

„ Близо сме до „ оранжевата зона “, само че това не е толкоз значимо. Зависи коя „ оранжева зона “ имаме поради. По класацията на Европейския център към този момент съвсем сме в тази зона, още вървим нагоре, само че в случай че успеем единствено с такава заболяемост да преминем през тази вълна, това ще е приемливо “, съобщи Кунчев.

„ Най-трудно е да се реализира баланс с ограниченията. Не следва ново затваряне, тъй като хората са изтощени, а чудеса не стават. Можем да понижим малко вълната, само че тя ще се състои по този начин или другояче. Ако обществото не осъзнава и не желае да се пази, няма какво да се направи “, счита доцент Кунчев.

Според него е удачно е да има преимущества за ваксиниралите се. „ Ако можем да осигурим метод да няма

толкоз ограничавания за ваксиниралия се човек, да му дадем преимущество като при пътешестване да вземем за пример, ще е доста по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво тъкмо ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка е малко мъчно ще работи, тъй като са доста малко хората. По-важното е да се обезпечи безвредна среда. Обмислят се всевъзможни разновидности - всичко, което работи, с цел да имаме високо имунизационно покритие. Това е изходът от рецесията, решението на казуса и ключът и той би трябвало да се употребява “, добави доцент Ангел Кунчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР