Все още не е ясно защо и как се е

...
Все още не е ясно защо и как се е
Коментари Харесай

Адвокати съветват семействата на разменените бебета да решат спора с Шейново извън съда

Все още не е ясно за какво и по какъв начин се е стигнало до размяната на бебетата в " Шейново ". Болницата отхвърля да изплати обезщетение за разменените бебета.

Величка Костадинова, юрист на болница " Шейново ", разясни пред БиТиВи, че не е воден диалог сред лечебното заведение и юристите на фамилиите, тъй като те не са желали подобен. Дали ще желаят извънсъдебно решение на проблема, зависи от фамилиите, по думите й. Дори и на по-късен стадий в хода на правосъдното дело може да се стигне до съглашение.

Ангажираният от болничното заведение за казуса съветник по здравно право Мария Шаркова счита, че желаната сума е висока. Подобна сума е присъждана извънредно рядко при доста тежки увреждания или гибел на дете. По думите й този случай е казус. Това не значи, че би трябвало да се присъди невиждано обезщетение, съгласно Шаркова. Тя поучава разногласието да се позволи с медиация. 4% от желаната сума е разходът за старт на делото, или 12 000 лв..

Пред БНТ представляващия едното семейство юрист Стоян Стойков коментира: " Болницата по никакъв метод не се ангажира с всичко това, което анонсираха, че ще платят непринудено сума. От " Шейново " споделят, че е прекалено високо обезщетение, но никой от тях не е споделил какво е действителното съгласно тях обезщетение. "

По думите му няма друг подобен случай и породените неимуществени вреди не могат да бъдат измерени.

Адв. Стойков очаква, че делото ще продължи година и половина - две. " През цялото това време тези родители и тези деца ще живеят още веднъж в тази ситуация. Това планува психолигични експертизи ", уточни той.

Припомняме, че всяко от фамилиите на двете деца настоява да получи по 300 000 лв. обезщетение.

В петък лечебното заведение отказа да плати исканите суми. Около седмица по-рано стана ясно, че Столичният общински съвет също няма да отпусне пари за компенсации.

Случаят с разменените бебета нашумя в края на 2022 година, откакто една от майките се усъмни, че детето, което ѝ е обещано при изписването, не е нейно.

Прокуратурата стартира проверка по случая. Медицинският контрол също стартира инспекция, вследствие на която бяха осъдени няколко служители на АГ " Шейново ".

На 13 януари бебетата бяха върнати на биологичните си родители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР