Все още местонахождението ѝ е неизвестноПомагачи на криптокралицата Ружа Игнатова

...
Все още местонахождението ѝ е неизвестноПомагачи на криптокралицата Ружа Игнатова
Коментари Харесай

Помагачи на криптокралицата Ружа Игнатова ще лежат в затвора

Все още местонахождението ѝ е незнайно

Помагачи на криптокралицата Ружа Игнатова ще лежат в пандиза. Присъдата за Франк Р. е пет години, а за Манон Х. – четири, написа „ Дойче веле ”. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, почти равна на три милиарда евро. Настоящата присъда е за това, че двамата са набрали 320 млн. евро от към 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. Адвокат от Мюнхен, трансферирал елементи от тази сума към задгранични банкови сметки, получи 2години и 9 месеца затвор.

Двамата съпрузи са работили като европейски финансов център за световната машинация с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ брачен партньор Франк Р. са основали сдружение в Гревен, Германия, за тези транзакции и са сключили контракт с Ружа Игнатова, организаторката на измамата.

Българката с немски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В интервала 2014-2016 година тя разпространява OneCoin в интернационален проект на обилни събития. След това самопровъзгласилата се за " криптокралица " се укрива. Сега попада в описите на ФБР като един от десетте най-издирвани нарушители.

Разплитането на схемата стартира през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в немския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са провокирали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките единствено на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за най-малко старания.

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. След 43 дни чувания съдът хвърли осветли измамата. Според пирамидалната скица са били продавани така наречените „ просветителни пакети ", осигуряващи на клиентите изцяло безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да имат вяра, че могат да " добиват " валутата, и им е било представяно фиктивно нарастване на цената, показва още немското издание.

Твърди се, че обвинените не са били наясно с всички детайлности за измамата с OneCoin. Съдът е уверен, че е имало задоволително признаци за това, че става въпрос за машинация. Освен това съпрузите от Гревен не са имали нужното позволение за такива финансови интервенции.

Адвокатът от Мюнхен е упрекнат, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с подправени данни. Защитата твърдеше, че обвинените постоянно са считали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда.

Дори и след постановените присъди е дребна вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е съумяла да обезпечи единствено 28 милиона от общо към три милиарда евро завлечени пари, коментира АРД.

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и от този момент следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, откакто е била предизвестена, че е търсена и може да бъде задържана. Според една от версиите тя от дълго време е мъртва, а съгласно друга се намира в Дубай. Нищо от това до момента не е потвърдено и цели 6 години след изгубването ѝ местонахождението на Игнатова остава незнайно./Nova.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР