Все още има шанс Пловдивският панаир да не попадне изцяло

...
Все още има шанс Пловдивският панаир да не попадне изцяло
Коментари Харесай

Още има шанс Пловдивският панаир да не бъде усвоен от Гергов

Все още има късмет Пловдивският панаир да не попадне напълно под контрола на локалния предприемач - почетния консул на Русия у нас - Георги Гергов. Оказа се, Агенцията по вписванията е отказала да впише нарастването на капитала на следеното от Гергов сдружение " Пълдин туринвест ", с което на процедура той слагаше ръка на интернационалната палата.

Мотивът: направената оценка на апорта (на варненските акции от панаира) е остаряла и не дава отговор на днешната икономическа реалност. Така в този момент на ход е общинският съвет във Варна, който може да ревизира решението си от 2021 година за прекачване на своите акции в " Пълдин ", което може да се окаже решаващо за спасяването на панаира.

По този мотив през днешния ден някогашният регионален шеф на Пловдив, в този момент народен представител от групата на " Проддължаваме промяната-Демократична България " - Йордан Иванов, настоя Министерство на стопанската система да предприеме нужните дейности и да си изиска акциите назад. Иванов, дружно с сътрудниците си депутати от Варна и Пловдив, прикани за следващ път водача на ГЕРБ Бойко Борисов да вземе отношение по въпроса - заради обстоятелството, че неговите кметове в Пловдив и Варна - надлежно Здравко Димитров и Иван Портних и доминираните от ГЕРБ общински препоръки в двата града, на процедура " подариха " панаира на Георгов с поредност от решения.

Преди седмица обаче Борисов разгласи, че партията му нямала " никаква виновност " за обстановката.

Решения, решения...

Както е известно, Гергов сполучливо завърши задачата си, откакто до 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров не апелира правосъдното решение на окръжния съд, с което на процедура " Пълдин туринвест " се снабди със 79% дял от палатата. Димитров се оказа в отпуск, отрасловият зам.-кмет - в командировка, а шефът на правната дирекция в болничен. Дори и това стичане на събитията да е било инцидентно, то нито един от тримата не жали по електронен път, каквато опция имаше.

През 2016 година кабинетът " Борисов " трансферира на Пловдив и Варна собствеността върху държавните акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Пловдив получи 20,63 процента от капитала, а Варна - 28,9 на 100. Малко по-късно обаче кметът на Варна Портних реши да ги трансферира на сдружението на Гергов " Пълдин туринвест ". Още през 2017 година варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната, само че това по този начин и не се случваше, като по предложение на Портних през 2021 година Общински съвет взе решение да трансферира своите акции в " Пълдин ". Т. е. сдружението на Гергов да придобие контрола над панаира с дял от 79,2 на сто - което е и огромната борба на общинските съветници на Демократична България в Пловдив.

Но историята води началото си от 2006 година при Тройната коалиция, когато кабинетът подарява на " Пълдин " 49 на 100 от капитала на интернационалната палата, като договорката по това време се движи от настоящия водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова като зам.-министър, а малко по-късно в самата " Пълдин " Гергов закупи мажоритарния дял. (Това не попречи в този момент и на представители на Българска социалистическа партия да дистанцират лидерката си от казуса).

10 години по-късно Варна взема решение импровизирано, че желае да замени акциите си в панаира против така наречен Дупка в центъра на града, благосъстоятелност на Гергов, за която дупка след това страната отпуска десетки милиони лв..

Финалните борби се водеха в последните години по линия на пловдивските общински съветници от Демократична България. Както Клуб Z писа, по този начин стеклите се към днешна дата условия са плод на две решения - едно на общинския съвет на Пловдив от края на предходната година, с което бе сътворен юридически нонсенс, на което се базира в този момент и окръжния съд, с цел да отсъди в интерес на Гергов.

Според точка първа от решението на локалните парламентаристи волята на общината бе да не дава единодушие за апорта на акциите на Община Варна. Според точка втора упълномощава представителя си да поддържа апорта на общото заседание на акционерите, а съгласно третата - в случай че по време на общото заседание апортът бъде утвърден, то на кмета на Пловдив се разпореждаше да го нападна в съда.

Опитите на съветниците от Демократична България да свикат изключителни съвещания за корекция на точка втора удряха на камък, тъй като сътрудниците им от ГЕРБ и Българска социалистическа партия неодобряваха сесиите и кворум не се събираше.

При по този начин основания юридически парадокс пловдивският областен съд се произнесе през март, че признава за неистинско решението на Общински съвет в частта му за точка първа и точка трета, само че пък признава точка втора. Т. е. тази, с която представителят на общината дава единодушие за апорта. И точно това решение трябваше да нападна пред апелативния съд кметът Димитров. Но както стана ясно, всички се смълчаха.

Междувременно през февруари тази година Борисов реши обществено да се разграничи от личния си кмет, който през 2019 година издигна за втори мандат, като на една среща с актива в града даже изиска оставката му. Здравко Димитров трябвало да си оправи " бакиите ", разгласи тогава Борисов, като мотивът бе строителството на стадионите на " Ботев " и " Локомотив ", за които държавните управления му все обещаваха пари.

Корнелия Нинова пък го изпревари като сне доверие от съветниците от листата на левицата в Пловдив поради поддръжката им за някогашния ѝ сподвижник в партията Гергов, който тя самата изгони години по-късно, когато оглави Българска социалистическа партия.

А депутатите на ПП-ДБ от Варна и Пловдив анонсираха, че Гергов счита да строи жилищни здания на мястото на панаира и сезираха прокуратурата за безучастие на локалните управляващи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР