Все още има опасност от провокации в Косово, както от

...
Все още има опасност от провокации в Косово, както от
Коментари Харесай

Бисер Банчев: Русия и Китай подклаждат напрежението в Косово

Все още има заплаха от провокации в Косово, както от страна на Белград, по този начин и от Прищина, а успокояването на напрежението в района след премахването на блокадите е единствено краткотрайно.

Това съобщи в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria доктор Бисер Банчев от Института по балканистика към Българска академия на науките. По думите му няма различен метод за решение на спора, с изключение на посредством посредничеството на трета страна.

„ Временното усмиряване на напрежение се случва в един доста подобаващ и значим миг. Формалният мотив е обвързван с това, което всички си пожелаваме и имаме вяра – че на Коледа стават чудеса “, уточни доктор Банчев.
Нашите балкански съседи имат буйна кръв и имат навика да отразяват своите страсти по време на тържество с всевъзможни вероятни гърмежи и стрелби. Дано някой като стреля това да не се схване пък като предизвикателство от албанците.
Според доктор Банчев мненията на сръбския президент Александър Вучич, че Косово е част от Сърбия, е обръщение към западните сътрудници, че Белград към този момент няма желание да отстъпи от тези свои поръчки.
Със сигурност има заплаха от провокации.. на Балканите доста постоянно подхващаме внезапни ходове, по-късно ги отлагаме краткотрайно, от време на време това може да продължи безпределно дълго, от време на време може да има някакъв обозрим период.
За 18 януари е планувано съвещание на НАТО, като една от точките за разискване е обстановката в Косово.

„ Така че на съществено равнище тематиката не се подценява “, акцентира специалистът.

„ Западът си е намесен в спора още от 1999 година и този ангажимент не е преустановен, тъй че всяко напрежение изисква по-голямо изпитание изключително отстрана на Европейски Съюз и НАТО “, означи доктор Банчев.

По думите на специалиста всички стартират да си приписват заслугата за краткотрайното усмиряване на напрежението в Северно Косово.

Д-р Банчев разяснява още, че управляващите в Прищина са решили да създадат значим жест към своите съграждани от сръбски генезис, позволявайки на сръбския патриарх да организира коледни служби в Косово, където в действителност се намират и най-важните сръбски манастири.
Специално беше очебийно, че косовското държавно управление е приело това предложение след гледище на съответния министър (от сръбски генезис – бел. ред.), който на този стадий към момента не е признат от сръбското население, само че това е метод да се подсилят неговите позиции и измежду тях
Страни отвън района, най-много Русия и Китай не генерират, само че имат интерес да подклаждат напрежението, възползвайки се от това, че има съществуващи нерешени проблеми, счита специалистът.

„ Когато в някоя друга точка, както да кажем в този момент в Украйна, има по-сериозен спор, Косово и други места са доста подобаващи за отклонение на вниманието “, акцентира той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР