Все още е рано да се каже защо Франция избра

...
Все още е рано да се каже защо Франция избра
Коментари Харесай

Д-р Герит Курц: Рано е да се каже защо сега Франция замразява мисията в Мали

" Все още е рано да се каже за какво Франция избра тъкмо този миг да замрази задачата си в Мали . Така или другояче военните не престават да диктуват играта, както ясно сподели " пучът по време на пуч ", в случай че употребявам описанието на френския президент Макрон. По всичко проличава, че никой в Мали не може да се опълчи на армията - Конституционният съд легитимира Гойта като президент на страната ". Коментарът пред БНР е на доктор Герит Курц от програмата за разбори на политическите процеси в Африка на немското сдружение за външна политика. 

Миграционен напън и терористичен риск от Африка - за тези рискове от години предизвестява френският президент Еманюел Макрон. Миналият месец трябваше да се трансформира в победоносен за френската политика в Африка. Но малко откакто Макрон събра африкански и международни водачи на среща на върха в Париж, с цел да обсъдят " нова договорка " за прилежащия ни континент, " безкрайната война на Франция " още веднъж подсети за себе си -. 

Страната е от основно значение за амбициозната френска антитерористична интервенция в Сахел. А Сахел - зоната, която се простира от крайбрежията на Атлантическия океан до Африканския рог, сред пустинята Сахара на север и по-плодородните земи на юг, се трансформира във все по-важна част от Африка за Европа като източник на миграция. 

В западноафриканската страна от осем години работи задача на Европейския съюз за образование на силите за сигурност. А Франция е разположила над 5000 бойци. Заради втория прелом в границите на по-малко от година държавното управление в Париж разгласи, че замразява за неопределен срок двустранната си задача в Мали.

Основателни ли са опасенията на Европа, че пучистите в Мали, подготвени значително в границите на европейската задача там, поддържат тесни връзки с ислямистки организации, както предизвести френският президент Макрон?

Не, не считам. Ислямистката опасност идва по-скоро от страна на паравоенните формирования под въздействието на " Ал Кайда " и " Ислямска страна ". По-голямата заплаха е, че до момента в който политиците и военните в Бамако се карат, страда популацията и по този начин се задълбочава публичният спор в страната.

Какво е бъдещето на обучителната задача на Европейски Съюз, изключително след решението на Франция краткотрайно да замрази своите дейности там?

Франция замразява двустранната задача с Мали, взаимната активност на френските военни с армията на Мали. Европейската задача - към този момент - не е наранена от това решение на Париж. Но не е изключено Европейският съюз да премисли държанието си. След преврата предходната година Европейски Съюз краткотрайно спря задачата си и в случай че в този момент не го направи, това също ще е някакъв знак. 

Дестабилизирането на Мали може да се трансферира върху останалите страни в Западна Африка. Какви последици за зоната Сахел очаквате, в случай че Европейски Съюз приключи задачата си, изключително в подтекста на възходящия миграционен напън по южната морска граница в Средиземно море?

Повтарянето на мантрата, че Европа е застрашена от африкански тероризъм и миграционна вълна - нещо, което изключително френският президент Еманюел Макрон обича да споделя - води до неверни политически решения. Защото, подчинявайки се на тази мантра, европейците вършат компромиса да си сътрудничат с държавни управления в Африка, които не служат на народа си. А точно това е повода за недоволството на хората и неустойчивостта в района. За мен за момента Сахел не съставлява съответна терористична опасност за Европа. Тази заплаха се преувеличава и води до едностранна късогледа политика. Много по-продуктивно би било да се подсигурява сигурността на популацията.

Говорите за сигурност и непоклатимост. След осем години образование от страна на интернационалните сили армията на Мали продължава да не е в положение да подсигурява сигурността на популацията си. Ситуацията доста припомня на Афганистан. Как може европейската задача да стане по-ефективна?

Наистина е огромно предизвикването да се образова армията на Мали до степен да се грижи независимо за вътрешната сигурност в страната. Резултатът от задачата на Европейски Съюз е повече от непретенциозен. Според мен задачата би трябвало да работи доста по-тясно с политиците в Мали за прогрес в структурните промени. Там е силата на Европа.

В Европа Франция е водещата мощ в политиката към Африка, това има своите исторически корени. Ако френският президент Макрон се провали в Мали, по какъв начин ще му се отрази това една година преди президентските избори във Франция?

Макрон е под мощен вътрешен напън - крайната десница в лицето на Марин льо Пен е компактно по петите му. В този подтекст би трябвало да преглеждаме и решението му да замрази задачата в Мали, като съобщи, че при никакви условия няма да работи с държавно управление в Бамако, което поддържа контакти с ислямисти. Ако обстановката в Мали се усложни в допълнение, това сигурно ще бъде вятър в платната на Марин льо Пен. 

Интервюто с Герит Курц можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР