Все едно работим в различни държави, различни планети и по

...
Все едно работим в различни държави, различни планети и по
Коментари Харесай

Бойко Рашков: С прокуратурата работим на различни планети

Все едно работим в разнообразни страни, разнообразни планети и по разнообразни проблеми. Toва съобщи вътрешният министър Бойко Рашков по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия .Бойко Рашков е подготвен да се извини, в случай че прокуратурата е открила процесуално нарушаване.

Според него обаче постоянно, след внасяне на материалите, стартира едно несигурно по време очакване да се реши какво да се прави с доказателствата за закононарушение. Колкото вие сте получили информация от работата на прокуратурата, толкоз и ние, оплака се Рашков пред народните представители.

Рашков настоя за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, да се придвижи алинея 2 и да се дадат пълномощия на проверяващия орган - следователите от Национална следствена служба и митническите инспектори, следователи и други да могат да образуват досъдебно произвеждане.

" По подобен метод не се дистанцират проверяващите органи от прокуратурата, а я уведомяват неотложно за формиране на производството. Дотук не виждам процесуален проблем, нито някакъв различен - Министерство на вътрешните работи ще реализираме процесуална спестовност - в смисъл, че не всички каузи ще минават в прокуратурата и ще се чака нейното решение. " Ние ще спестим труда на сътрудниците от прокуратурата за сметка на проверяващите органи ", обоснова се Рашков.

По отношение на следствените дейности, Рашков също вижда, че може да се реализира процесуална спестовност. Ние сме длъжни с изключение на да използваме и предоставяме материалите на съда, само че това да става посредством посредничеството на прокурор, като персонално той разрешавал това, уточни Рашков.
 Бойко Рашков: Ще проверяваме, ще споделяме и ще чакаме прокуратурата
Бойко Рашков: Ще проверяваме, ще споделяме и ще чакаме прокуратурата

За никого не е загадка, че ГЕРБ имат информатори в Министерство на вътрешните работи

Той запита дали българският прокурор е правосъден орган? Ние предоставихме пълномощията на съда , само че по социалистически си оставихме прокурора като медиатор сред проверяващия орган и сред съда. Ако един проверяващ орган желае претърсвания и изземвания би трябвало да изпрати материали до проверяващия прокурор. Всичко това е нездравословно и е за сметка на бързината и се основават непотребни задължения за прокуратурата, посочи Рашков.

" Прокуратурата е разкрачена - с единия крайник е в правосъдната зала, а с другия крайник е в правосъдното произвеждане ", отсече Рашков.

Той е неудовлетворен още, че единствено наблюдаващият прокурор може да се разпорежда със специфичните разследващи средства. Посредничеството би трябвало да се махне, настоя Рашков. Той предлага да се редуцира процедурата и дистанцията сред проверяващия орган , който събира доказателствените материали и съдията, който позволява използването на специфичните разследващи средства.

Той уточни още, че прокурорът у нас в никакъв случай не събира доказателства. В момента монополът върху следствието е възложен на един държавен орган. Когато този държавен орган по една или друга причина не съблюдава закона, може и блокира по политически пристрастия проверяващата активност в страната, посочи Бойко Рашков.

" Колегите към мен, които познават доста добре плана за промени в Наказателно-процесуален кодекс и дръзвам да настоявам, че съм обсъждал плана с много известни адвокатски къщи, с сътрудници от съдийското и прокурорското съсловие, които възприемат измененията ", сподели силовият министър. Рашков настоя да се даде опция на проверяващите органи да си свършат работата.

Проектът не цели да се дистанцира прокуратурата от следствието , увери вътрешният министър. Ние не откриваме топлата вода, а желаеме да въведем позитивната процедура, която би улеснила работата на идващите органи. Това би било потребно за прокурорите и за проверяващите, счита вътрешният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР