Времето за подготовка на предстоящите местни избори ще стигне. Това

...
Времето за подготовка на предстоящите местни избори ще стигне. Това
Коментари Харесай

ЦИК: От понеделник започва регистрацията на партиите и колаициите за местния вот

Времето за подготовка на идните локални избори ще стигне. Това увери Росица Матева, представител и заместник-председател на Централната изборна комисия (ЦИК) по БНР. 

Матева изясни, че ЦИК е почнала подготовката за локалния избор незабавно след края на изключителните парламентарни избори и напомни, че указът на президента за идните локални избори е бил оповестен на 4 август. Матева сподели, че това са първите локални избори, на които ще може да се гласоподава, както с хартия, по този начин и с машина. Именно по тази причина е била извършена срещата с представител на компанията „ Смартматик “, в която е взел участие и английският дипломат.

Това стана мотив от „ Възраждане “ да отправят критика, че има непозната интервенция в изборния развой. Матева разяснява, че в срещата са взели участие представители на държавното управление – Мария Габриел и Асен Василев. Трябваше да проведем този диалог, сподели представителят на ЦИК и още веднъж уточни, че за провеждането на локалните избори с машини е належащо софтуерът да бъде доразвит. По думите на Матева следва притежателите на софтуера да доразвият този информативен артикул, а с цел да бъде доравит е належащо съдействието на „ Смартматик “. Получихме обещанието, че в рамките до 10 дни след срещата, ще имаме отговор. Очакваме информацията от „ Смартматик “, добави Росица Матева. 

Тя изясни, че от понеделник стартира регистрацията на партиите и обединенията за присъединяване в идния избор. По думите ѝ на първо време те се записват в ЦИК, а по-късно в общинските изборни комисии. В момента назначаваме съставите на районните комисии, изясни Матева. Срокът за това е 8 септември. Именно общинските изборни комисии следва да дефинират броя на мандатите в общинските препоръки, което ставало по съществуваща формула съгласно броя на популацията на територията на съответната община. 

Матева сподели, че чака на много места да има понижаване на броя на общинските съветници, поради данните от последното броене. Тя подсети, че за идните избори плануваните от държавното управление средства са 151 млн. лева От тях в бюджета на ЦИК ще бъдат предоставени 1,8 млн лева Останалите са планувани за направата на хартиените бюлетини, възнаграждение на членовете на 265 районни изборни комисии. По бюджетите на общините ще има повече средства за материално техническото обезпечаване на изборите, сподели Росица Матева. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР