Времето, за което президентът е подписал указа за отстраняването на

...
Времето, за което президентът е подписал указа за отстраняването на
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Тези, които искаха отсявката на Гешев, не се бяха приготвили за това, което предстои

Времето, за което президентът е подписал указа за отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор, е било малко. Мнението изрази преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова в " Нова нюз ". " Тези, които желаеха отстраняването на Гешев, не се бяха приготвили за това, което следва ”, счита доцент Киселова.

Тя изясни, че указът на президента може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

„ Да, всеки декрет на президента може да бъде оспорен за несъгласие с Конституцията. 1/5 от народните представители и от Колегия на Върховен касационен съд или Върховен административен съд ”, изясни Киселова.

Тя разяснява и избора на изпълняващия длъжността основен прокурор след отстраняването на Гешев.

„ След като беше променен законът, за жалост неговите основатели, не са планували дейностите – дали пленум или колегията на прокурорите е належащо да избере изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Тази празнина в закона даде опция на Прокурорската гилдия да се провежда бързо и да възложат на господин Сарафов да извършва тези функционалности ”, разяснява Киселова.

„ Самата процедура се разви бързо, съпоставяне с първите две. Представители на политическите партии в Народното събрание, най-много Политическа партия и Демократична България, даваха период до през днешния ден на президента да издаде декрет, той ги изненада и го издаде по-рано. Оттук напълно предстоящо беше, че ще има прегрупиране, с цел да се откри оня, който да встъпи в служба, въпреки и краткотрайно ”, сподели Киселова.

„ Когато избира Прокурорската гилдия, основателно ще се сложи въпросът дали Сарафов може да извършва всичките пълномощия, които има ”, сподели Киселова.

„ Идва резонният въпрос дали Сарафов ще изтегли настояванията за имунитетите, които бяха подадени от Гешев ”, сподели Киселова.

По-рано през днешния ден Сарафов сподели, че в случай че би трябвало, ще стартира проверка на делата, въз основа на което са поискани депутатските имунитети.

„ Когато се споделя проверка, това са вътрешни за прокуратурата каузи. Той може да извърши дейности в границите на прокуратурата. Но по връзки на пълномощия, които са на основния прокурор като парламентарен държавен орган, методът, по който беше определен, без да се мине процедура в Пленума, ще бъдат противоречиви и оспорвани ”, сподели Киселова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР