Времето в Обединеното кралство: Какво е „топлинен купол“ – и колко време ще продължи горещият период във Великобритания?

...
Тук Sky News разглежда какво причинява необичайно топлите условия в
Коментари Харесай

Тук Sky News разглежда какво причинява необичайно топлите условия в Обединеното кралство и другаде в Европа – и дали сме готови за официална гореща вълна.

Изображение:Хората се радват на горещото време в парка Сейнт Джеймс в Лондон

Какво е топлинен купол?

Топлинният купол се дефинира свободно като зона на високо налягане, което остава над една и съща област в продължение на дни или дори седмици.

Горещият въздух се улавя отдолу като капак на тенджера, повишавайки температурите над нормалните за времето от годината.

Нагретият въздух се разширява нагоре в атмосферата, след което високото налягане отгоре действа като капак, което означава, че не може да избяга и кара въздуха да спада или потъва - създавайки куполен ефект, каза Кралското метеорологично дружество.

Когато топлият въздух потъва, той се компресира и нагрява, което след това улавя повече топлина отдолу и облаците се избутват около него, задържайки топлината още повече.

Метеорологичната служба казва, че топлинните куполи насърчават температурите „да продължават да се повишават ден след ден“.

Въпреки това, метеорологът на Sky weather д-р Крис Ингланд каза, че феноменът „всъщност не се отнася за настоящата жега в Обединеното кралство“ .

Той каза, че докато топлинният купол „е бил от значение за част от горещините в Средиземно море“, високото налягане, което засяга Обединеното кралство, „е доста на изток“.

„Вместо това , потокът около високото налягане обикновено е от юг над Обединеното кралство, носейки топлина от Средиземно море и Северна Африка“, добави д-р Ингланд.

Метеорологичната служба казва, че тропическите бури в далечния западен Атлантик, и дълбоки зони с ниско налягане, помогнаха за усилване на струйния поток над Атлантическия океан и доведоха до високо налягане, „доминиращо над Обединеното кралство“.

Очаква ли се Обединеното кралство за официална гореща вълна?

Думата "" често се използва за описване на всеки период на слънчево време, но Метеорологичната служба го определя като "продължителен период на горещо време спрямо очакваните условия в района по това време на годината".

В него се казва, че Обединеното кралство изпитва гореща вълна, когато има най-малко три последователни дни с максимални дневни температури, които достигат или надвишават температурния праг на горещата вълна - и този праг варира в зависимост от окръга на Обединеното кралство.

Синоптизатор на небето Кърсти Маккейб каза, че официалните условия за гореща вълна „ще бъдат изпълнени тази седмица, тъй като температурите се покачват през следващите няколко дни с късен изблик на летни горещини, особено за южните части на Обединеното кралство.“

Прочетете още:

Пикът е вероятно да настъпи в сряда и четвъртък с възможни 31C (88F) или дори 32C (90F).

Праговата температура варира от 25C (77F ) в и Северна Ирландия, до 28C (82F) в Лондон и родните окръзи.

Но г-жа Маккейб каза, че „това не е само горещо време, което се насочва към нас, облак от сахарски прах ще пресече Обединеното кралство, донасяйки малко зрелищни изгреви и залези".

Достигането на 30C през септември „се случваше веднъж на всеки седем години или по-рядко, но се случва по-често през последното десетилетие", каза тя.

Възможно ли е тази седмица да имаме най-горещия ден в годината?

Най-високата температура за тази година е 32,2C (90F) в Чертси на 10 юни и в Конингсби на 25 юни.

Г-жа Маккейб каза : „Има шанс да надхвърлим тази седмица [сряда или четвъртък].“

Най-високата септемврийска температура, регистрирана някога в Обединеното кралство, е била 35,6C (96F) в Южен Йоркшир през 1906 г.

Индийско лято ли е това?

Според метеорологичния речник на метеорологичната служба, индийското лято е топъл, спокоен период на времето, който настъпва през есента, „особено през октомври и ноември“.

Метеорологичната служба казва, че няма статистически доказателства, които да предполагат, че такива топли периоди се повтарят по всяко определено време всяка година - топлите периоди през есенните месеци не са необичайни.

Как дълго ли ще продължи горещото време в Обединеното кралство?

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство въведе жълта тревога в цяла Англия, с изключение на североизточната част, до 21:00 часа на 10 септември.

Температурите достигнаха 30C в понеделник в Южна Англия и югоизточната част на Уелс, според Метеорологичната служба - и горещото време ще продължи до вторник, като се очакват високи температури от 31C (88F).

Оли, говорител на Метеорологичната служба Клейдън каза: „Ще видим добри слънчеви условия през седмицата с безоблачно небе и някои високи температури до сряда и четвъртък, където можем да видим 31 може би 32 градуса.“

The Met Службата каза, че температурите също могат да достигнат 31C (88F) в петък, въпреки че може да има по-облачно време и шансове за дъжд в далечния северозапад на Шотландия.

Но метеорологичните условия може да се променят през уикенда и г-н Клейдън каза, че „в момента няма индикации за друга силна гореща вълна след това“.

Той добави: „През уикенда започваме да виждаме някои силни, потенциално гръмотевични, развиващи се дъждове, но (те са) само изолиран. Има малко несигурност, тъй като започваме да стигаме толкова далеч напред."

Очаква се средните температури да се върнат до средата на следващата седмица.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР