Времето така неусетно си лети, че пак сме в последната

...
Времето така неусетно си лети, че пак сме в последната
Коментари Харесай

Време е да си резервираме коледно приключение

Времето по този начин незабелязано си лети, че отново сме в последната четвъртина на годината и едвам няколко седмици ни разделят от нормалната коледна еуфория . По остаряла комерсиална традиция, тя стартира още през ноември, с цел да имаме задоволително време да се изкушим и да създадем колкото се може повече покупки.

Ако сме привикнали да тичаме по моловете все на 20-и-някой декември, то тази година май е време за смяна . А една страхотна концепция са предколедните екскурзии с акцент върху тематичните базари. Те се организират годишно в редица европейски градове.

За да си спестим непотребен стрес обаче, е добре занапред да си създадем резервация . Със сигурност ще ни излезе и по-изгодно, а и ще имаме по-ясни проекти за предпразничните дни.

Будапеща

Унгарската столица е задоволително красива и без коледна декорация и пазар, само че по това време на годината магията е още по-голяма.

На площад Vörösmarty в града от девети ноември до първи януари са ситуирани десетки сергии за дарове и храна, както и две огромни подиуми, на които всекидневно има музикална стратегия.

Коледното въодушевление се добавя от красива декорация и обичайните коледни сладко и греяно вино.

 Снимка 381772

Виена

Още една европейска столица, която се трансформира в оживяла приказка в дните преди Коледа. Във Виена коледните базари са със забележително дълга традиция. Провежда се от 1928г., само че по тази причина време изобщо не са изгубили своя сексапил и не престават да притеглят милиони туристи годишно.

Всъщност, в австрийската столица има цели 20 празнични базара, ситуирани в разнообразни елементи на града. Най-големият е позициониран пред общината. Празненствата и покупките стартират от 17 ноември и завършват на втория ден на Коледа - 26 декември.

 Снимка 381777

Прага

Чешката столица огрява в празнични светлини от началото на последния месец от годината. В първия ден на декември стартират коледните базари. На площада в Стария град светва голяма елха, а наоколо до нея се разполагат десетки сергии, които ни изкушават с вкусотии и дрънкулки.

Сладки, наденички, греяно вино, фамозната чешка бира. И доста коледно въодушевление. Какво повече му би трябвало на човек?!

 Снимка 381780

Краков

Полският град, който се намира наоколо го границата с Чехия, несъмнено е най-добре да посетим в дните преди Коледа. Не че и другояче няма с какво да ни очарова, само че коледният базар си е една от атракциите на града.

Разположен до базиликата Сейнт Мери всяка година сред 30 ноември и 26 декември, базарът се трансформира в желана бюджетна дестинация за зареждане с коледен дух. За това подкрепя празничната музика, сувенирите и обичайните полски коледни ястия, които можем да опитаме на място.

 Снимка 381781

Вилнюс

Столицата на Литва също е измежду най-евтините европейски дестинации за уикенд почивка. А в случай че решим тази почивка да бъде в седмиците преди Коледа, още по-добре.

В града има 28 коледни базара, а най-големият от тях е на площада пред катедралата. От първи декември до седмия януари тук можем да намерим освен обичайни храни и питиета, само че и керамични и стъклени творби, които са страховит коледен подарък.

 Снимка 381783

Рига

Латвийската столица е друга бюджетна дестинация, която несъмнено ни очарова с коледните си обичаи. Празничен базар тук се организира от 1510 година В остарелия град, на площад Дома, са ситуирани десетки китни дървени къщички, откъдето можем да си купим локални вълнени произведения и мед.

Можем да и да похапнем сладко-сладко на фона на коледни песни, изпълнявани от хора. И всичко това в интервала 30 ноември - шести януари.

 Снимка 381785

Брюксел

В белгийския град ни чака една същинска, предколедна страна на чудесата. Именно по тази причина базарът е кръстен Winter Wonders Christmas market. А зад това име се крият стотици сергии и още толкоз вкусотии, виенско колело, ледена пързалка и доста положително въодушевление.

Коледният базар в Брюксел е от 30 ноември до шести януари.

 Снимка 381784

Копенхаген

В столицата на Дания, в парка Tivoli Gardens ни чака обилна декорация от десетки хиляди лампички и вкусна храна от 43 ресторанта, както и доста коледни песни. Важно е да отбележим, че за парка има входна такса.

Но в града се организират и други базари. Иначе този в парка е отворен за посещаване от 17 ноември до 31 декември, прецизира The Sun.

 Снимка 381786

Лондон

Английската столица е шопинг дестинация когато и да е на годината, само че в последните два месеца е страхотна концепция. Освен в случай че не изпитваме нетърпимост към тълпите, тъй като те са на всички места в града, тъкмо под коледните лампички.

 Снимка 381787

Southbank`s Winter Festival и базарът в Хайд парк отварят в първите дни на ноември и до края на декември зареждат с коледно въодушевление посетители и поданици на Лондон. Освен десетки магазинчета с храна и сувенири, ще открием и атракционни и доста проведени занимания за дребни и огромни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР