Времето ще покаже дали премахването на санкциите на Вашингтон ще

...
Времето ще покаже дали премахването на санкциите на Вашингтон ще
Коментари Харесай

The American Conservative: Ще облекчат ли американските санкции страданията на Сирия?

Времето ще покаже дали премахването на глобите на Вашингтон ще облекчи страданието на сирийците.

Според някои оценки към момента има още доста и хиляди тела под руините, защото броят на жертвите от пагубното земетресение предходната седмица в Турция и Сирия надвиши 34 000. Земетресението и трусовете, които последваха, доведоха до спомагателни 80 000 ранени, лекувани в лечебни заведения, и над един милион останали без дом в зоната на удара, дванадесет пъти по-голяма от Белгия.

Като се има поради, че южна Турция беше нулева точка и стана очевидец на изтриване на цели градове в региона на Хатай, интернационалните излъчвания концентрираха най-голямо внимание върху избавителните старания и сърцераздирателните фрагменти, появяващи се там; само че до момента в който широкомащабните опустошения и всеобщите жертви през границата в Сирия скоро станаха явни, наличието от сирийската страна на избавителни интервенции с достъп до главното професионално съоръжение за разкопки беше доста по-малко явно.

Докато предаваше от изцяло опустошения град Джиндерис в северозападната част на страната, сътрудник на Washington Post акцентира в петък, че Сирия е станала вторична мисъл във връзка с напъните за интернационална помощ.

„ Отне четири дни и нощи след земетресението, с цел да утихнат руините тук. Най-силните гласове принадлежаха на дамите, споделиха жителите “, написа Луиза Лавлък.

На нея й описват за безпомощни жертви, които издъхват под отломките на изравнени здания: „ Отделяни от децата си или борейки се да ги спасят, те крещяха, до момента в който дробовете им не отхвърлиха. “

Вместо сходни сърцеразтърсващи подиуми да вдъхновят западните страни бързо да усилят доставките на филантропична помощ и да изпратят екипи от спасители в Сирия, страна, която към този момент е на колене след десетилетие война, беше възобновен гневен поляризиран спор по отношение на продължаването на водените от Съединени американски щати наказания, които години наред дейно блокираха страната от огромна част от външния свят и хвърлиха стопанската система в колапс.

От едната страна е екип от авторитетни мозъчни тръстове, политически съветници във Вашингтон и това, което може да се назова професионални опозиционни деятели, които от началото на сирийския спор през 2011 година упорстваха за мощни старания за смяна на режима, ориентирани против президента Асад.

Един основен политически консултант зад най-широкообхватните наказания, налагани в миналото на сирийското държавно управление, публично наименуван " Закон за гражданска отбрана Цезар " в Сирия от 2019 година, преди този момент беше доста открит в признаването на пагубния резултат от глобите върху хората и по-широкото сирийско общество.

Дейна Строул, която сега служи като заместник-помощник-министър на защитата за Близкия изток в администрацията на Байдън, един път се похвали, че по-голямата част от Сирия е „ отломки “ и Съединени американски щати към момента могат да „ удържат линията на попречване на реконструкцията “.

Като се има поради, че Асад и неговото държавно управление оцеляха във войната, глобите по план са предопределени да предотвратят реконструкцията на страната и на процедура работят като последно оръжие в арсенала на Америка за промяна на режима, настояват тя и други архитекти на наказания.

От другата страна стоят филантропични чиновници на Организация на обединените нации, интернационалните благотворителни организации и църковни водачи - в това число Близкоизточния съвет на църквите и Световния съвет на църквите (WCC). Те настояват, че глобите, водени от Съединени американски щати, в последна сметка санкционират на първо място елементарните хора, които в този момент понасят двойното страдалчество от земетресение в допълнение към дългогодишната гибел и опустошения от войната.

„ Настояваме за неотложно унищожаване на глобите на Сирия и разрешаване на достъп до всички материали, тъй че глобите да не се трансфорат в закононарушение против човечеството “, се споделя в взаимно известие от 7 февруари на екуменическите църковни организации.

В злокобно далновидно предизвестие, издадено единствено 10 дни преди земетресението на 6 февруари с център град Кахраманмараш да раздруса по-широкия район, изпълнителният шеф на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации (WFP) Дейвид Бийзли сподели, че в случай че интернационалната общественост не се заеме с към този момент отдавнашния проблем филантропичната рецесия в Сирия, „ нещата ще се влошат повече, в сравнение с можем да си представим “.

Бийзли насочи апел на 27 януари от Дамаск, седалището на държавното управление на Асад, в нещо, което може да се преглежда като тънък акт на непокорство, като се има поради настоящият режим на обширни наказания.

„ След 12 години на жесток спор, стопанска система, осакатена от необуздана инфлация, валута, която се срина до рекордно ниски равнища и скок на цените на храните, 12 милиона души не знаят от кое място идва идващото им хранене “, разказа той.

Земетресението удари единствено дни откакто WFP на Организация на обединените нации разгласи, че гладът в страната е достигнал 12-годишен връх, което мощно допуска, че човешкото злощастие към този момент е било по-лошо измежду по-широкото население, в сравнение с когато и да било в хода на предходната война, оказвайки въздействие всички политически ориентации и общности, без значение дали са проправителствени или антиправителствени.

Писмо, написано от „ главите на църквите в Сирия “, издадено в деня след земетресението, обясни позицията им, че „ несправедливите наказания, наложени на сирийския народ “ са отговорни за сериозното утежняване на страданието.

Православният патриарх на Антиохия Йоан X, дружно със сириакския православен патриарх Афрем Игнатий II и мелкитския католически патриарх Йосиф I (колективно представляващи приблизителното предвоенно християнско население от 1,5 милиона души в Сирия), предават огромността на нещастието след покруса, която към момента се разиграва, пишейки следното:

" Това естествено злополучие прибавя към тестването на сирийския народ, който продължава да страда от нещастията на войната, рецесиите, бедствията, епидемиите и тежките стопански компликации, произлизащи от инфлацията, неналичието на незаменими материали, медикаменти и нужните ежедневни съществени потребности с цел да оцелеят хората и да живеят почтено. "

Но с цел да илюстрира какъв брой бързо тълпата за промяна на режима се впусна в дейности против сходни апели, безусловно ден преди отчета на Washington Post, който документира, че писъците бързо замлъкват под руините, същата обява избра да разгласява публикация, озаглавена „ Вдигане на глобите против Сирия няма да помогне на жертвите на земетресението ".

В него създателят, сирийско-американски опозиционен деятел, Ваел Алзаят, твърди, че Вашингтон не би трябвало да се поддава на „ доброжелателното гражданско общество и религиозни групи “, настоявайки глобите да бъдат отстранени в името на достъпа до филантропична помощ. Логиката е, че повдигането или даже смекчаването на глобите единствено ще легитимира държавното управление на Асад и ще помогне да се изпълнят джобовете на корумпираните чиновници.

Алзаят е старши помощник в Близкоизточния институт (MEI), мозъчен концерн от окръг Колумбия, който години наред лобира в интерес на глобите по Закона Цезар.

Сред най-видимите представители на MEI по въпросите на Сирия е Чарлз Листър, който през последните дни намерено излива гнева и разочарованието си, че чиновници на Световната стратегия за издръжка се осмеляват да разпределят помощ за земетресението в засегнатия град Алепо, който Листър акцентира, че е „ държан от режима на Асад “ и по този метод той счита, че чиновниците на Организация на обединените нации, фокусиращи напъните за помощ там, са „ проблематични “.

Подобно мислене по време на спора на процедура дехуманизира тези сирийци, които живеят под държавно ръководство, което остава болшинството от популацията. Фарес Шехаби, неприкрит сирийски политик, който е член на Народното събрание (МП), представляващ Алепо, отхвърли причините на Алзаят и Листер от MEI като бълнуване на „ чудовища и зомбита “ за тяхната свирепост, отказваща помощ към сирийското население.

Само до преди дни този лагер, който прокарва строги наказания, побеждаваше. Това докара до обстановка, при която даже GoFundMe блокира и анулира финансирани от краудфандинг (обществени дарения, бел.р.) старания за подкрепяне на земетресението заради съмнения, че събраните пари могат да отидат при хора в следени от държавното управление региони, съгласно скорошни свидетелства на редица лица и организации.

Това е опустошена от война страна, в която Вашингтон, европейските народи и съдружниците от Персийския залив нямаха никакви терзания да налеят стотици милиони долари в оръжия, до момента в който подклаждаха прокси война за свалянето на Асад.

Но в края на предходната седмица се случи нещо доста ненадейно. Съединените щати оповестиха шестмесечно освобождение от наказания, ориентирано към тясно даване на изключения за всички транзакции, свързани с помощ при бедствия за Сирия.

Това бележи извънредно необичаен миг, в който администрацията на Съединени американски щати явно е усетила и дала отговор на по-големия групов напън от страна на филантропичните и религиозни организации, които се опълчват на глобите, вместо да върви по пътя на тълпата мозъчни тръстове на вашингтонския " Белтуей " и мощните редици от ястребови външнополитически съветници.

„ Искам да изясня, че глобите на Съединени американски щати в Сирия няма да попречат на напъните за избавяне на живота на сирийския народ “, сподели заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, до момента в който беше в отбранителна позиция, разяснявайки Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Контролът на задграничните активи (OFAC) оповестява краткотрайната смяна в политиката на наказания в четвъртък.

Камал Алам, основан в Обединеното кралство районен анализатор, който самият е взел участие в организирането на товарни полети с филантропична помощ до места като Афганистан, Пакистан и Сирия посредством няколко организации с нестопанска цел, сподели пред The American Conservative, че това е позитивно и добре пристигнало, въпреки и краткотрайно, развиването на премахването на глобите единствено по себе си е имплицитно самопризнание за спорната политика на Вашингтон.

„ Администрацията на Байдън твърди, че глобите на Закона за Цезар към този момент са съдържали съществени изключения, само че в този момент те виждат нуждата да издадат отвод за допускане на филантропична помощ, поставяйки въпроса дали в действителност са съществували съществени изключения. Независимо от това, действителността е, че защото членовете на Сената и Камарата на представителите на Съединени американски щати към момента са толкоз запалени да санкционират държавното управление на Асад, няма да е толкоз елементарно [да се получи помощ] “, сподели той.

Алам продължи: „ Така че, в случай че не е посредством същите организации, работещи в северозападна Сирия, тогава ще бъде мъчно. “

Той имаше поради следения от Ал Кайда Идлиб и спорните групи, работещи единствено в следени от опозицията региони, като Белите каски. Той добави по-малко от оптимистично: „ Нека да забележим по какъв начин повдигането им в действителност оказва помощ на процедура, само че сега не виждам нищо на място. “

Освен това Алам разказа, че глобите против Сирия съставляват сериозна угриженост за църковните водачи, наблюдаващи филантропичните организации по време на персонални диалози, които е имал, до момента в който е участвал на Националната молитвена закуска във Вашингтон, окръг Колумбия, извършена при започване на този месец.

„ Има огромно предпочитание да се помогне на Сирия, само че даже религиозните организации с нестопанска цел се опасяват да не попаднат неумишлено в глобите на Съединени американски щати ", декларира Алам.

Той споделя, че възприема очаквателен метод, когато новото освобождение на админа на Байдън влезе в действие, само че се оплаква, че в последна сметка е „ прекомерно малко, прекомерно късно за тези, които са заровени под руините “.

Базиран в Сирия чиновник на Организация на обединените нации, който желае да остане неназован, изброи някои съответни способи, по които глобите сега попречват реагирането на земетресението.

„ Съществуващите правила за наказания не разрешават вноса на машини или елементи от тези машини. Така че сега държавното управление и избавителните служащи не разполагат с огромните вериги или багери, нужни за унищожаване на руините, оставени от земетресенията ", съобщи той.

" Служителят акцентира, че „ на Сирия даже не е позволено да внася медицински принадлежности от Съединени американски щати, нито може законно да актуализира софтуера за съществуващи принадлежности. Така че животоспасяващите машини тук към този момент не се поддържат механически. “

„ Въпреки че тези дейности в действителност са засегнали цивилни преди земетресението, в този момент е още по-лошо “, продължи служителят.

„ Ето за какво някои специалисти считат, че новото освобождение от наказания по никакъв метод не е същинско унищожаване на ембаргото, изключително във връзка с съоръжение, което беше незабавно належащо преди дни, когато часовникът тиктакаше, откакто здания се срутиха ", добави той.

Като се има поради, че някои районни сеизмологични институции в този момент предвиждат, че вторичните земетресения могат да се усетят седмици или даже месеци напред, а избавителните старания на доста места в Турция и Сирия едвам стартират, часовникът в действителност тиктака и времето ще покаже дали отводът от глобите на Вашингтон в последна сметка ще служи за облекчение на страданията на сирийците.

Междувременно посланието на тези, които упорстват за унищожаване на всички наказания на Съединени американски щати, остава ясно: Спрете да санкционирате сирийците под руините.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР