Времето играе важна роля за нашето физическо и психическо благополучие.

...
Времето играе важна роля за нашето физическо и психическо благополучие.
Коментари Харесай

Как влияе промяната във времето на кръвното налягане

Времето играе значима роля за нашето физическо и психическо благоденствие. През последните седмици България претърпя фрапантни температурни съмнения, като мина от извънредно високи температури през април към доста по-ниски тази седмица. Тези бързи промени могат да имат доста влияние върху кръвното ни налягане, което може да докара до евентуални здравословни проблеми. В тази публикация ще обсъдим резултатите от неочакваните температурни промени върху кръвното налягане и обвързваните опасности.

Ефекти от рисковата топлота върху кръвното налягане

Високите температури могат да причинят дехидратация, водеща до понижаване на размера на кръвта. Когато размерът на кръвта понижава, сърцето би трябвало да работи по-усилено, с цел да изпомпва останалата кръв, което води до повишение на кръвното налягане. Освен това високите температури могат да доведат до разширение на кръвоносните съдове, което също способства за нараснало кръвно налягане. Хората с предшестващи сърдечно-съдови болести или тези, които одобряват медикаменти за кръвно налягане, са изключително уязвими към тези резултати.

Симптомите на високо кръвно налягане заради рискови горещини могат да включват главоболие, замаяност, интензивен пулс и зной. Важно е хората с хронични здравословни положения да бъдат деликатни по време на интервали на рискови горещини и да следват целесъобразните защитни ограничения, като оставане на хладно, хидратиране и отбягване на действия, осъществявани в най-горещите часове на деня.

Ефекти от внезапното захлаждане върху кръвното налягане

От друга страна, неочакваното намаление на температурата, както се следи тази седмица в България, също може да повлияе на кръвното налягане. Студеното време кара кръвоносните съдове да се стесняват, известно още като вазоконстрикция, което усилва съпротивлението на кръвния поток и покачва кръвното налягане. Тази реакция е естествена защитна мярка на тялото, с цел да поддържа вътрешната температура и да минимизира загубата на топлота.

Хората, които към този момент имат високо кръвно налягане, могат да изпитат утежняване на признаците си по време на интервали на внезапно захлаждане. Симптомите могат да включват тежест в гърдите, затруднено дишане, несиметричен сърдечен темп и зашеметяване. За тези лица е извънредно значимо да останат на закрито по време на най-студените елементи на деня, да се обличат уместно и да употребяват топла течност, с цел да подтикват циркулацията.

Превенция и справяне с измененията в температурата

За да сведете до най-малко въздействието на неочакваните температурни промени върху кръвното налягане, помислете за следните тактики:

Останете осведомени: Следете локалните прогнози за времето и бъдете готови за идни промени в температурата.
Хидратирайте се: Поддържането на добра хидратация е от решаващо значение както при високи, по този начин и при ниски температури.
Обличайте се уместно: Носете леки, необятни облекла в горещо време и няколко пласта топли, естествени нишки в студено време.
Редовна физическа интензивност: Участието в постоянна физическа интензивност може да помогне за възстановяване на здравето на сърдечно-съдовата система и да направи тялото по-устойчиво на температурни промени.
Консултирайте се със здравен експерт: Ако имате предшестващи здравословни положения или терзания по отношение на реакцията на тялото ви към температурните промени, консултирайте се със здравен експерт за персонализиран съвет.

В умозаключение, неочакваните температурни промени, без значение дали са рискова топлота или внезапен мраз, могат да окажат доста въздействие върху кръвното налягане. Разбирането на тези резултати и предприемането на стъпки за намаляване на тяхното влияние може да помогне за поддържане на цялостното сърдечно-съдово здраве и благоденствие. Винаги обръщайте внимание на локалните метеорологични условия и следвайте целесъобразните защитни ограничения, с цел да осигурите сигурността и комфорта си през цялата година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР