Временното възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция не е в

...
Временното възпрепятстващо съоръжение по границата с Турция не е в
Коментари Харесай

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Временното възпрепятстващо оборудване по границата с Турция не е в положително положение, има сектори, които се нуждаят от незабавен ремонт, с цел да е във тип, в който ще подкрепя добре работата на Гранична полиция. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Минчо Христов. По думите му се вършат инспекции на място от регионалните шефове на Бургас, Ямбол, Хасково, и има задоволително ясна картина.

Стефан Янев разяснява, че Народното събрание може да помогне с спомагателен бюджет, какъвто има в Министерство на вътрешните работи и МО, а

" Обмисля се и държавното управление е пред взимане на решение да се централизира активността напълно върху Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция, сега има разбъркване на отговорностите - регионалните шефове поддържат оборудването, а Гранична полиция охранява . Целта - да се употребяват летните месеци да се направи ремонт, защото по оста са пораснали даже дървета ", изясни Янев. Той сподели, че ще се извърнат към Народното събрание за подпомагане.
 Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти Обновена
Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти

Между 400 и 700 военни ще оказват помощ на " Гранична полиция " и жандармерията

От своя страна министърът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков удостовери, че не е подържано оборудването. Паднало е на някои места, никаква поддръжка. Възложена е поддръжката на регионалните шефове, такава не е осъществена обаче въобще, сподели той. В незабавен порядък оборудването би трябвало да се възвърне, изиска министърът. Въпросът е разискван и има поръчки за финансови средства, нужни, с цел да може регионалните шефове да поемат поддръжката на оградното оборудване , заяви Рашков.

Стефан Янев изясни за дейностите на служебния кабинет. П равителството непрестанно следи ситуацията с бежанската вълна, прави оценка и да приготвя националната система за сигурност да реагира съответно при увеличение на евентуална мигрантската вълна. Има нарастване на мигрантския напън на границата на България, в това число преди събитията в Афганистан, сподели той.

Работи се по отбраната на националната граница във връзка с спомагателния мигрантски напън, който продължава 7-8 години с друга амплитуда. Ситуацията сега се управлява от Министерство на вътрешните работи и структурите му, като все още до управлението на Гранична полиция, персоналният състав, който патрулира, е оборудван с спомагателни средства за наблюдаване, има високо-проходими коли, съставът е повишен с 600 души, изясни Стефан Янев.
 За поддръжка на оборудването по границата се сплоти управлението на Министерство на вътрешните работи
За поддръжка на оборудването по границата се сплоти управлението на Министерство на вътрешните работи

Изготвяне на пътни карти на прилежащата инфраструктура

Той добави, че са прегледани всички съществуващи проекти, съгласуваност с МО е направена предходната седмица, като тя опира до готовността за увеличение на нужните патрули с подкрепяне на въоръжените сили - по суша, въздух и море, в случай че е нужен подобен вид наблюдаване.

" С моя заповед с присъединяване на съвсем всички министерства, организации, служби е основана координационна група за непрестанно следене на ситуацията, оценяване на всички фактори, с цел да има разбор на ежедневна база за висшето държавно управление за взимане на незабавни ограничения и реакция там, къде е належащо ", сподели още министър председателят. Той посочи, че има два обекта - границата с Турция, която е от първостепенно значение, където са пътищата за прекосяване на мигранти, само че не е за подценяване и границата с Гърция. И на двете места има съгласуваност с страните съседки.

В умозаключение министърът изясни, че към 23 август в домовете за краткотрайно настаняване има 953 лица при потенциал 1260 - 75.6% запълване, през август е отворен и ремонтиран център в Елхово с 200 места. " Ако продължи да нараства миграционният напън, е допустимо поетапно стартиране на два обекта - Любимец и Елхово, заяви той.
 Бойко Рашков регистрира повишен миграционен напън Обновена
Бойко Рашков регистрира повишен миграционен напън

Министерство на вътрешните работи е в подготвеност за реакция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР