Временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие по време

...
Временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие по време
Коментари Харесай

Комисията за незаконно подслушване на граждани призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев

Временната парламентарна комисия за следствие на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година и нелегално подслушване на жители ще " призове " идната седмица за пояснения основния прокурор Иван Гешев. Това разгласи в сряда пред медиите ръководителят на комисията Николай Хаджигенов.

Целта ще бъде основният прокурор да изясни правното съображение за образуването на кореспонденция по член 95 от Наказателен кодекс за принудително събаряне на властта посредством въоръжено въстание.

" Ще го питаме всичко. Той има задължението да ни каже ", добави Хаджигенов. Той допусна, че основният прокурор няма да пристигна в комисията, макар че " няма право да откаже ", само че " Иван Гешев е като Бойко Борисов, няма да пристигна, както Борисов пренебрегва парламентарната република " .

Хаджигенов добави, че за пояснения ще бъдат призовани в комисията още тогавашните основен секретар на Министерство на вътрешните работи и шеф на Столична дирекция на вътрешните работи, както и чиновници от отделите контратероризъм на ГДБОП и ДАНС и на вътрешна сигурност, които са работили по прокурорската кореспонденция, по която са били подслушвани жители, публицисти и политици.

Николай Хаджигенов заяви още, че комисията ще приготви промеждутъчен отчет за обстоятелствата, които е разкрила. Той няма да бъде конфиденциален, а в него ще има резюме на постъпилите данни.
Вероятно ще бъде показан и пред комисията ЛИБЕ за наблюдаване на върховенството на закона в Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР