Временната комисия за сделката за продажба на ЧЕЗ ще изпрати

...
Временната комисия за сделката за продажба на ЧЕЗ ще изпрати
Коментари Харесай

Депутатите ще искат от Борисов да обясни как държава ще участва в сделката с ЧЕЗ

Временната комисия за договорката за продажба на ЧЕЗ ще изпрати покана до премиера Бойко Борисов да бъде изслушан на съвещание другия вторник (3 април), съобщи БГНЕС.
„ На идващото съвещание на комисията във вторник ще изпратя писмо до премиера Бойко Борисов с покана за присъединяване в комисията предвид на заявеното от него желание за присъединяване на българското държавно управление в тази договорка, да осведоми членовете на краткотрайната комисия какви са причините, довели до това решение и по какъв начин и по какъв метод вероятно ще бъде осъществено присъединяване на страната в тази договорка “, разясни пред публицисти ръководителят на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев.
Като втора точка на съвещанието на комисията другата седмица е планувано чуване на КЕВР. Ще бъде изискана цялостна информация по отношение на осъществяваните регулаторни инспекции на сдруженията на ЧЕЗ в България, издадените констативни нарушавания и наказателни постановления, както и за процедурата за лишаване на лиценз на едно от сдруженията на ЧЕЗ.
По време на днешното закрито съвещание на комисията бяха изслушани представители на ДАНС и ДАР.
Жельо Бойчев посочи, че членовете на комисията са получили спомагателна информация по отношение на инспекция на лицата и по отношение на институциите, имащи ангажимент към финансиране на тази договорка. Най-вероятно комисията ще насочи и още съответни въпроси към службите с оглед изясняване на част от тази информация.
„ Остава неразбираем източникът на средства, с които ще бъде закупена ЧЕЗ все още, до колкото договорката не е завършила. Произходът ще бъде неразбираем досега, до когато не е ясно дали ще има договорка и кой ще я финансира. В догадка сме на подписан контракт, само че няма дефинитивно заплащане и до колкото разбирам службите ни имат съответна информация набиране на тези финансови източници “, разяснява Бойчев.
Той добави, че краткотрайната комисия ще изиска в допълнение информация предвид на терзанията, които има за компании, свързани с офшорно финансиране или различен вид финансиране.
По-рано инспекция на откри, че никой в комисията в Народното събрание не е осведомен с лицето Никола Молчан. Припомняме, че преди седмица се появи информация, че точно Молчан, който преди години е бил обвинен за ликвидиране, е връзката сред " Инерком България " - купувача на българските активи на ЧЕЗ и чешката компания. Мъжът е участвал на срещата на 13 март 2018 година сред екипа на " Инерком България ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова, и управлението на " ЧЕЗ България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР