Временна комисия в парламента да се погрижи за правата на

...
Временна комисия в парламента да се погрижи за правата на
Коментари Харесай

Депутатите се захващат с тормоза над психично болните

Временна комисия в Народното събрание да се погрижи за правата на психологично болните пациенти, одобриха единомислещо депутатите. Тя ще би трябвало да изследва какви нарушавания са установени у нас от Европейския комитет срещу изтезанията и българския омбудсман. Освен това ще приготвят и законодателни промени, като вносителите ПП-ДБ желаят отпадане на запрещението и деинституционализиране на местата за настаняване.

" Няма спор, че във връзка с хората с психологични болести или други болести, които водят до тяхната малоценност, има едно недобро отношение както към лицата, които дават отговор за тях в здравните заведения, само че и в самия метод, по който ние се опитваме с два лв. храна дневно да дадем съответни грижи на тези хора, които фактически се нуждаят от специфична грижа ", разяснява Бранимир Балачев от ГЕРБ. 

Трябва да се работи по въпроса, с цел да се сътвори законово затруднение, тъй че да няма издевателства над тези хора, разгласи той. И изясни: " Отношението към тях, касаещо принуждение, несъответстващо държание, т.е отношение към хора, които одобряваме, че са непълноценни и можем да се гаврим с тях, от личния състав, фактически е такова ".

Балачев обаче не утвърди концепцията за отпадане на запрещението и деинституционализацията.

Подкрепа пристигна и от Иван Ченчев от Българска социалистическа партия, който разгласи, че има " крещяща потребност " от промени.

" Когато има данни за нарушени права, без значение на кого, включително и на психичноболните, постоянно би трябвало да бъдат подкрепени тези данни и в случай че има такива нарушавания, да предприемем нужното, по този начин, щото да пресечем сходни практики в бъдеще ", разяснява Цвета Рангелова от " Възраждане " и разгласи, че партията ѝ ще поддържа основаването на комисията.

137 депутати споделиха " да " на съставянето на комисията. В състава ѝ влязоха Деница Сачева и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Стела Николова и Росица Пандова от ПП-ДБ, Маргарита Генчева и Георги Георгиев от " Възраждане ", Севим Али и Хатидже Георгиева от Движение за права и свободи, Валентина Димова и Смиляна Нитова от Българска социалистическа партия, Цветан Предов и Станислав Богдански от " ИТН ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР