Временна комисия по случая Нотариуса“. Снимка: Скрийншот от видео Нито един

...
Временна комисия по случая Нотариуса“. Снимка: Скрийншот от видео
Нито един
Коментари Харесай

Временна комисия по случая „Нотариуса“: Нито един от главните прокурори не се яви за изслушване

Временна комисия по случая „ Нотариуса “. Снимка: Скрийншот от видео

Нито един от не се яви на поканата за чуване по време на съвещанието на Временната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса.

Припомняме, че за през днешния ден беше планувано първо да се изслуша и.д. основен прокурор Борислав Сарафов по отношение на данни и информация за групи за въздействие в прокуратурата и подхванати ограничения от страна на управлението на прокуратурата. А след него и предшественикът му в интервала 2012-2019 – Сотир Цацаров .

Вчера Иван Гешев разгласи, че ще бъде отвън страната и няма да участва.

На съвещанието участваха 13 народни представители, членове на Комисията. Те бяха осведомени с позицията на Сарафов, която гласи следното:

„ След встъпването ми в служба на 16.06.2023 година започнах поредност от дейности, свързани с изясняване на обективната истина по съответни проблеми, станали публично притежание още през 2020 година и 2021 година Длъжен съм да Ви припомня, че точно след встъпването ми в служба открих съществуването на информация за осъществена през м. юли 2020 година инспекция от направление „ Инспекторат “ при ВКП. В справката се съдържаха констатации за „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с проблема, добил известност като

„ Осемте джуджета “. Тази информация още през 2020 година е била изпратена на вниманието на основния прокурор, без да са подхванати следващи дейности по подготвеност от негова страна. В тази връзка разпоредих на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София осъществяването на инспекция на всички относими прокурорски преписки и досъдебни производства. С оглед констатациите от инспекцията за позволени от следователите и наблюдаващите прокурори голям брой нарушавания насочих оферти до ПК на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказване по отношение на четирима прокурори и трима следователи. Отделно от това, по случая не престават дейностите по следствие по досъдебно произвеждане на СГП, по което има привлечени в качеството на обвинени двама настоящи прокурори, както и някогашният началник на СО-СГП.

Именно в интервала след встъпването ми в служба като и.ф. основен прокурор са подхванати дейни дейности по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано влияние в служебната активност на настоящи магистрати. С моя заповед от 07.08.2023 година разпоредих тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на СРП в интервала 01.01.2022 година – 31.07.2023 година В тази връзка още при започване на м. август 2023 година приканих административния началник на Софийска районна прокуратура госпожа Невена Зартова да освободи заеманата служба. Вследствие на констатациите в отчета по предоставената проверка през м. октомври 2023 година управлението на Прокуратура на Република България внесе предложение до Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на СРП. С моя заповед от м. февруари 2024 година разпоредих на отдел „ Инспекторат “ при Върховна прокуратура инспекция на активността на Софийска районна прокуратура по отношение на установени неприемливи практики за систематизиране на делата, както и голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи отрицателно активността на Районна прокуратура-София.

Същевременно употребявам случая да заявя, че намирам за безусловно недопустимо отправянето на неподкрепени с обстоятелства и доказателства мнения и обвинявания към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на управляваната от Вас краткотрайна комисия. В рамките на извършените досега съвещания магистрати бяха унижавани обществено за реализиране на персонални, политически и други ползи. Нещо повече, някои от народните представители намерено минават границите на положителния звук и образование.

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в общественото пространство обстоятелства ще бъдат тествани със средствата на наказателния развой и при съблюдаване на правилата за обективност, всестранност и цялост на следствието.

Бих желал да поясня, че според член 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с пълномощия да дава детайлна информация по съответни преписки и досъдебни производства. В този текст са избрани границите, в които Народното събрание може да се интересува и намесва в активността на прокуратурата – с чуване и приемане на отчети по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Съдържанието на тези отчети е разяснено с Решение № 6 на Конституционен съд от 6 юни 2017 година по к.д. № 15/2016 година Единственият метод за приемане на информация от Народното събрание за активността на прокуратурата е посредством отчети по използването на закона, което се реализира по ред, избран в Конституция на Република България, Закон за съдебната власт и Правилника за организация и активността на Народното събрание. Няма очакван ред и правила отвън посочените, за приемане на информация от обособените комисии към Народното събрание, относима единствено към тяхната активност и имаща за цел да отговори на съответни въпроси на народни представители от тези комисии.

Същевременно с оглед признатия от 49-ото Народно заседание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обнародван в Дъждовни води бр. 106 от 22.12.2023 година, пълномощията на основния прокурор бяха лимитирани в забележителна степен и в качеството ми на и.ф. основен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на активност на Комисията преписки и досъдебни производства. Нещо повече, настоящото законодателство не разрешава разгласяването на информация по съответни досъдебни производства без разрешението на съответния наблюдаващ прокурор и изключения в тази посока са неприемливи, в това число и за основния прокурор. Обръщам внимание, че основният прокурор няма обвързване да управлява съответни преписки или досъдебни производства, а разгласяването на материали от следствия би могло да попадне под наказателна отговорност, планувана в член 360 от Наказателен кодекс.

Подчертавайки своето почитание към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната народна власт, следва да имате поради, че е допустимо резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в отчет, който при съществуване на данни за закононарушения или дисциплинарни нарушавания от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на способния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. основен прокурор, заради което за да избегна всевъзможни подозрения за пристрастност и възможен спор на ползи, намирам за належащо да отклоня изпратената покана за присъединяване в съвещание на управляваната от Вас краткотрайна комисия. “

Бойко Рашков разкри за какво ГЕРБ и Движение за права и свободи саботират комисията за Нотариуса

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР