„Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от

...
„Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от
Коментари Харесай

Минеков ще гони ГЕРБ заради наем, който не дължат. Имали пари, можели да плащат

„ Време е да се пристъпи към освобождение, защото от 2009-а година са употребени изцяло гратис.... Ако ги изчислим по цените в региона, това значи 6 млн. лв. загуба за интервала на прилагане.... Ще приказвам с регионалния шеф, с цел да може да се откри едно почтено място за партия ГЕРБ. Имат задоволително огромна дотация, с цел да заплащат и за своя партиен щемпел (очевидно в. „ Труд “), разгласи Минеков пред БНР.

Думите на Минеков издишат по две посоки. ГЕРБ няма неплатен наем сред 2009 и 2019 година Затова и когато преди 2 години беше изменен Законът за политическите партии, те единствени съумяха да уредят статута на централата си. Липсата на отговорности е едно от главните условия за това.

През 2019 Народното събрание понижи дотацията на партиите на 1 лев, а няколко месеца по-късно, макар отпора на ГЕРБ, още веднъж я увеличи до 8 лева на глас. В закона ясно беше записано, че партиите не заплащат наем за централите си.

Чл. 31. от Закона за политическите партии гласи, че:

(1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 60 от 2019 година, в действие от 30.07.2019 г.) Държавата и общините дават безплатно на политическите партии, които имат парламентарна група или задоволителен брой народни представители да образуват такава, пространства за реализиране на тяхната активност.

(2) (Изм. - Дъждовни води, бр. 60 от 2019 година, в действие от 30.07.2019 г.) Помещения по алинея 1 могат да се дават и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове в страната и отвън страната, като се изключи гласовете по член 279, алинея 1, т. 6 от Изборния кодекс.

(3) Предоставянето на пространства на политически партии се прави според Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за общинската благосъстоятелност.

Това е урегулирано и в Закона за държавната благосъстоятелност:

Чл. 20. (Изм. - Дъждовни води, бр. 32 от 2005 г.) (1) (Изм. - Дъждовни води, бр. 60 от 2019 година, в действие от 30.07.2019 г.) Безвъзмездното даване на парцели - частна държавна благосъстоятелност, за потребностите на политическите партии, отговарящи на изискванията на Закона за политическите партии, се прави по ред, избран от Министерския съвет.

Велислав Минеков обаче наподобява чете законите както съветникът му Светослав Трайков създава вести.

Затова и министърът явно смята, че претекстът „ имат пари да заплащат “ може да има мощ над законодателството. Дори и изменение в нормативната уредба не би влезнало в действие със задна дата, с цел да направи парите изискуеми.

Реално огромна част от партиите автоматизирано стопират да заплащат наемите си след приемане на закона, пропускайки да задвижат процедурата през регионалните управи, които ще им обезпечат безплатни контракти. ГЕРБ обаче не попада в този лист.

Всъщност Българска социалистическа партия са тези, които за малко да пострадат по тази линия. Преди месец те се оказаха публично наказани от страната за неуреден наем от 280 хиляди лева Тогава стана ясно, че социалистите са пропуснали да изискат със заявление използването на централата без възнаграждение, каквото им е разрешено от закона. Въпреки неуредиците регионалният шеф на София, назначен от служебния кабинет, разгласи, че няма да подхваща ограничения против социалистите. Според правосъдното решение, той имаше право да ги изгони от централата им на емблематичното „ Позитано 20 “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР