Време е да се преосмисли концепцията за използването на арестите

...
Време е да се преосмисли концепцията за използването на арестите
Коментари Харесай

Димитър Марков: Време е да се преосмисли концепцията за арестите и задържането под стража

„ Време е да се премисли концепцията за потреблението на арестите и задържането под стража . Нашите заключения са, че в значително случаи това е мярка, която може да бъде избегната, без да се накърнява легитимността на следствието и на наказателното произвеждане. Това е тематика, която занапред ще влиза във фокуса на публичното внимание. “
Това мнение изрази в изявление за БНР Димитър Марков, специалист в Центъра за проучване на демокрацията. Той разяснява темата преди национална конференция, отдадена на презумпцията за невиновност и правата на обвинените и подсъдимите в наказателния развой и в подтекста на арестите на знакови лица от ГЕРБ през предходната седмица, измежду които бе и водачът на партията и някогашен министър председател Бойко Борисов. 

„ Задържането не е самоцел. В България публичното мнение гледа на задържането като част от наказването , като част от това отмъщение, което причинителят следва да получи “, акцентира Марков.

В рамките на към седмица съвсем всички държавни органи , които взеха отношение по тематиката, демонстрираха пропуски – и в законодателството, и в практиката във връзка с медийното отразяване на такива производства. Като се стартира от Министерство на вътрешните работи със своите известия до медиите, които с изключение на всичко останало, съдържаха и някои неточности “, посочи специалистът. По думите му в случая се наруши правилото, че без позволение на наблюдаващия прокурор по досъдебно произвеждане проверяващите органи не разкриват информация по следствието.

„ И се премине през имената на арестуваните. (…) Бяха оповестени четири имена, а се оказва, че в производството са въвлечени трима индивида. “

Недопустимо е протокол за разпит, въпреки и със заличени данни за очевидеца, да изтече в обществените мрежи , безапелационен е Марков.

„ Коментари на министър-председателя. Той влиза в борба с прокуратурата, само че част от изявленията му сигурно навеждаха на явен извод, че той счита лицата за отговорни , което също е неприемливо предвид на презумпцията за невиновност. “

Министърът на вътрешните работи нощес пред медиите показваше документи за друго досъдебно произвеждане, също „ в много фрапантно нарушаване на разпоредбите “, уточни още Димитър Марков.

Тази несъразмерна гласност , изключително в нарушаване на съществени правила и стандарти, може да повлияе на безпристрастното разглеждане на делото след това . Общественото мнение мощно се поляризира. Законността остава доста на назад във времето . Стигаме до една борба на последователи и съперници на съответните лица. Имахме към този момент първият отказ по този случай. Това е доста сериозен риск – че в бъдеще съществува заплаха от една преднамереност, от клатушкане към преобладаващото публично мнение, едно поддаване на този публичен напън , който се образува тъкмо от институциите, които разкриват тази информация и от медиите, които я препредават “, разяснява Димитър Марков в предаването „ Преди всички “.

Имаме систематичен проблем и той занапред ще ескалира , предвижда Димитър Марков.

„ Всичко, което е във фокуса на публичното внимание през последната седмица, неизбежно ще докара до проблем или най-малко провокации с безпристрастността на всеки идващ, който ще се заеме с този случай . “
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР