Враца. В българската история има личности, оставили трайна следа в

...
Враца. В българската история има личности, оставили трайна следа в
Коментари Харесай

Калин Каменов, кмет на Враца: Не е важно колко дълъг е житейският ни път, а как сме го извървели

Враца. „ В българската история има персони, оставили трайна диря в паметта и сърцата ни. Ботев е образец за това, тъй като той е личността, която предсказа, в личната си лирика, че: „ Тоз който падне в пердах за независимост, той не умира… “. Днес, все по-рядко пеем Ботевите песни, тъй като актуалното иго е - апатията и скептицизмът. Делото на поета и бунтовник ни демонстрира, че не е значимо какъв брой дълъг е житейският ни път, а по какъв начин сме го извървели и какво сме какво сме оставили за поколенията и родината ни. В дни като днешния, би трябвало да научим децата си, че свободата не е даденост, а полезност – която би трябвало да се отстоява всеки ден, с каузи, а не с думи. Младите хора би трябвало да знаят, че родината е любов и отдаване. Ако създадем всичко това, може да се назовем почтени наследници на Ботев и неговата чета! Поклон пред паметта на починалите в името на нашата независимост! Да живее България! “ - с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета-революционер – Христо Ботев. Това оповестиха от пресцентъра на Община Враца.
След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства жителите и гостите на Враца. „ Да се приказва за Ботев е мъчно, тъй като е споделил всичко за нас. Той прогласява безсмъртието на героите и го потвърждава със ориста си. Затова сме тук, пред неговия монумент. Почитта рядко се показва безапелационно с думи, само че няма по-силен и въодушевяващ знак на поклонение, от онази минута, в която всички притихваме в общественост на размисъл и примирение. Вярвам, че ще продължим да носим духа на Ботев в сърцата си “.
Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно безмълвие, в памет на Христо Ботев, неговата чета и починалите за свободата на България, като по-късно пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.
В края на церемонията, под звуците на музика, небето над града бе огряно от внушителна заря.
На военния обред участваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, ръководители на политически партии, ръководителят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди поданици и посетители на Враца.
Преди тържествения митинг-заря, в постройката на Драматично-кукления спектакъл се организира родолюбив театър, с присъединяване на отбор „ Филип Кутев “ и Симфониета Враца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР