Враца. Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много

...
Враца. Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Обособяването на Дунавски регион за планиране би допринесло най-много за устойчивостта и икономическото развитие на Северна България

Враца. Обособяването на Дунавски район за обмисляне би асъдействало най-вече за устойчивостта и икономическото развиване на Северна България. Това разгласи във Враца заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . В града през днешния ден тя организира районна полемика за новите статистически региони в границите на съвещание на Регионалния съвет за развиване, управлявано от регионалния шеф на Враца Малина Николова, с присъединяване на регионални шефове, кметове на общини, заместник-министри, представители на научната общественост, бизнеса и други
“Целта ни е разновидностите за ново райониране на страната да получат необятна поддръжка като устойчиви модели, които ще дадат основа за по-добри политики на национално равнище и нова посока за развиване на районите. Търсим благоприятни условия за смяна на метода за районна политика, тъй че тя да е водеща за развиване на районите, а европейските средства да се приспособяват по отношение на нея и съответния район “, сподели зам.-министър Николова. Според нея бъдещият метод на районна политика би трябвало да дефинира по подобен метод вложенията, че да реализира районен резултат за развиване на стопанската система и страната като цяло. Зам.-министър Николова подсети, че новото статистическо райониране на страната се постанова заради обстоятелството, че Северозападният район за развиване към този момент не дава отговор на главното условие за регион от равнище NUTS 2, защото популацията му е под 800 хиляди души. До 2 години под изискуемия най-малко ще е и Северен централен регион. „ С новото райониране ще дадем небосвод за районната политика в идващите 20-30 години, като целим районите да обгръщат области с обща специфичност и проблематика, географски принцип и съгласуваност, без да се закриват или трансформират съществуващите административни единици “, сподели Николова.
Заместник-министърът разяснява, че за Северозападна България с най-вече преимущества са първият и вторият от трите препоръчани разновидността от Междуведомствената работна група. Вариант 1 планува към съществуващия Северозападен район да се прибавят областите Велико Търново и Габрово. Вторият предлага включването на всички области от Северна България в Дунавски район. Този вид е с доста добра резистентност в дълготраен проект във връзка с популацията и опция за хоризонтални връзки на общините и областите. Той преглежда и капацитета на река Дунав като главен фактор за икономическо развиване на Северна България. Третият вид преглежда обедняване на съществуващите Северозападен и Югозападен регион, като София се изключи и се обособи в обособен район. Според заместник-министър Николова излизането на София ще обособи моноцентричен регион за обмисляне. „ Ще остане като район, който се развива самичък за себе си, ще се пресечен хоризонталните връзки на столицата с останалите области. Ще се сътвори дисбаланс, даже ще се попречи на опциите за бизнес “, разяснява тя.
Заместник-регионалният министър обърна внимание, че решението за новото райониране е основно за европейските вложения след 2020 година във връзка с кохезионната политика. „ То е основно и навременно във връзка с потребността от отбрана на запас на национално равнище след 2020 година и ще способства за финансиране на метода за районна политика “, изясни зам.-министър Николова.
Заместник-министърът означи, че Северозападна България е във фокуса на държавното управление за развиване с политики и вложения. Тя даде образец, че единствено преди дни е взето решение за строителството на скоростния път с магистрални сектори Ботевград - Видин с инвестиция от 1.6 милиарда лева, която ще се осъществя в идващите години. Финансиране се обезпечава и по всички вероятни европейски стратегии, които се извършват сега. Само по линия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ в Северозападна България Министерство на регионалното развитие поддържа 13 града. „ Това, към което се стремим е да търсим по-добър метод и тактика за развиване на района, а една от тези направления е смяната на обсега на регионите от равнище NUTS 2, като опция за бъдещо установяване на посоката на вложения и финансиране. Трябва да реализираме териториално делене, отчитащо всички специфики на района, с цел да има по-голям резултат от вложенията, които вършим “, изясни Николова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР