Враца. Кандидатите за евродепутати Сергей Станишев и Валери Жаблянов взеха

...
Враца. Кандидатите за евродепутати Сергей Станишев и Валери Жаблянов взеха
Коментари Харесай

Европейски избори 2019 г.: Кандидатите за евродепутати от БСП за България почетоха паметта на партизаните, убити край Липница

Враца. Кандидатите за евродепутати Сергей Станишев и Валери Жаблянов взеха присъединяване в митинг-заря в село Липница, Мизия. Това оповестиха от пресцентъра на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Заедно със стотици жители, те почетoха паметта на петимата партизани – Васил Воденичарски, Лазар Драйчев, Дафинка Чергарска, Петър Костов, Стефан Ликов и ятаците Горан Буждански и Цоло Върбанов, които преди 75 години са убити край селото и вечно остават в историята ни.
В събитието присъединяване взеха над 200 души, управленията на Областните препоръки на Българска социалистическа партия във Враца и Монтана, представители на всички Общински препоръки на Българска социалистическа партия от област Враца, народни представители.
В изявлението си водачът на ПЕС Сергей Станишев акцентира: „ Идеята за Европейски Съюз и Европейска общественост е иманентно обвързвана с болката и страданията, подбудени от фашизма и Втората международна война. Стремежът към мир, взаимно почитание и шерване на общи полезности - независимост, народна власт, тъждество – беше реакция на мракобесието в Европа ".
По думите му фашизмът във всичките му проявления, форми и разнородности се основава на ненавист, разделяне, ненавист към другия, на принуждение. " Днес виждаме, че става все по-популярна тезата за Европа на отечествата. Всички сме патриоти на нашите отечества, само че зад тази красива на пръв взор концепция се прокарва Европа на разделянето и опълчването ", сподели той. Според него тя може да ни върне в ужасни времена, които никой от нас не би желал да преживее още веднъж.
„ Днес означаваме едно от стотиците сражения на партизаните с фашизма. Смъртта на Васил Воденичарски и неговите приятели е доказателство, че режимът в България по време на Втората международна война е бил също толкоз фашистки, както във всяка една от страните, участващи в „ Тройната Хитлеристка ос ", съобщи претендентът за евродепутат от левицата Валери Жаблянов. Той акцентира, че Българска социалистическа партия се опълчва поредно на опитите за реабилитация на фашистките режими и дейци през последните десетилетия. От това, което следим през днешния ден в Европа, можем ясно да кажем, че на борбата с фашизма не може да бъде подложен край до момента в който неговите почитатели възхваляват „ Кафявата чума “ на 20-ти век “, разяснява той.
По време на възпоменателния протест Сергей Станишев връчи обичайна литературна премия за изцяло творчество „ Васил Воденичарски “ на поета и публицист Димитър Христов. Наградата е учредена от Съюза на българските писатели, взаимно с община Хайредин в памет на командира на партизанската група.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР