Размяна на затворници в Иран: САЩ казват, че могат да наблюдават 6 млрд. долара. Експертите са скептични

...
Връщането на 6 милиарда долара (£4,8 милиарда) от ирански фондове,
Коментари Харесай

Връщането на 6 милиарда долара (£4,8 милиарда) от ирански фондове, замразени в Южна Корея като част от противоречивата размяна на затворници, провокира бурна реакция от страна на критици, които казват, че парите ще бъдат използвани за насърчаване на тероризма и ще навредят на интересите на Америка.

Парите са преведени като част от сделка, при която петима двойни граждани на САЩ и Иран са освободени от плен.

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър каза пред Fox News, че сделката ще „стимулира“ Техеран да вземе повече затворници и ще принуди САЩ да плащат повече „плащания за откуп“, които според него вероятно ще бъдат използвани за финансиране на оръжията и ядрената програма на Иран.

Американски служители казаха, че парите са обект на надзор, за да се гарантира, че Иран ги използва само за хуманитарни цели.

Експертите обаче предупредиха, че САЩ не могат да направят много, за да наложат тези условия - и президентът на Иран каза, че парите ще бъдат използвани "където ни трябват".

Парите - които са били преведени в ограничена сметка в Катар - са били дължими от Южна Корея на Техеран за петрол, купен преди санкциите на администрацията на Тръмп през 2019 г. да забранят подобни транзакции .

"Това са парите на Иран", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред репортери миналата седмица.

"Значи има хора, които твърдят, че им даваме пари, а не можем да дадем нещо, което не е наше."

Г-н Милър добави, че Министерството на финансите на САЩ има „строг надзор“ върху средствата и че Вашингтон „има способността да контролира използването им“.

Висш служител на администрацията също каза пред репортери, че никакви средства никога няма да влязат в страната и ще бъдат достъпни само за транзакции за хуманитарни стоки с проверени трети страни, които не са иранци доставчици.

„Кошмарът свърши“: американците са освободени от Иран, Обединеното кралство, Франция и Германия, за да запазят санкциите срещу Иран

Длъжностното лице каза, че САЩ ще предприемат действия за блокиране на средствата, ако Иран се опитва да ги отклони или да ги използва за нещо различно от определените хуманитарни цели.

Тези коментари обаче са в контраст с тези, направени от иранския президент Ебрахим Раиси в интервю за NBC News миналия вторник.

Без да предлага повече подробности, г-н Раиси каза на мрежата, че Иран има „авторитет“ върху това как харчи парите и че „хуманитарни означава всичко, от което се нуждае иранският народ“.

„Нуждите на иранския народ ще бъдат решени и определени от иранското правителство“, каза той.

Много критици на сделката вярват, че Иран вероятно ще използва парите, за да подкрепи терористичните организации, воюващи в Близкия изток, и да произведе повече оръжия, които да продаде на Русия за нейната инвазия на Украйна.

Експертите предупредиха, че САЩ може да имат ограничена способност да контролират използването на фондовете.

"Те вероятно ще могат да видят откъде започва, но по-надолу по течението ще стане мътна", каза бившият заместник-помощник-министър на отбраната за Близкия изток Мик Мълрой пред BBC.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Алекс Ватанка, директор на програмата за Иран в Института за Близкия изток, базиран във Вашингтон, каза, че САЩ и техните съюзници не могат да направят нищо повече, освен да „насърчат“ Иран да се „придържат към това, което са обещали“.

"Невъзможно е да се измери къде свършва терминът "хуманитарни" и започва нещо зловещо или зловещо по отношение на транзакциите", каза той.

Кои са двойните граждани, задържани в затвора в Иран?

Председателят на комисията по разузнаване в Сената Марк Уорнър каза пред CBS News в неделя, че не може да защити сделката. „Очевидно парите са заменими“, каза той, добавяйки, че не разбира какви „парапети“ са били поставени на парите от САЩ.

Г-н Ватанка каза пред BBC News, че неотдавнашното освобождаване е част от по-широка тенденция Иран да използва задържани лица с двойно гражданство, за да осигури освобождаването на замразени средства.

Али Сафави, член на комисията по външни работи на базирания в Париж Национален съвет за съпротива на Иран, каза пред BBC, че групата вярва, че средствата " несъмнено ще отклони печалбите от вземането на заложници към подхранване на регионални прокси групи и ще дестабилизира допълнително района".

Съветът, известен също като NCRI, се счита за политическата ръка на Mujahideen-e-Khalq (MEK), дисидентска група, която подкрепя свалянето на иранското правителство. Някога беше смятана за терористична организация, но беше премахната от списъка през 2012 г.

Кои са иранската дисидентска група MEK?

През 2015 г. подобна - и противоречива - Споразумението между Иран и администрацията на Обама доведе до отпускане на средства на Иран, след като четирима американци, включително журналист от Washington Post, бяха освободени.

В миналото Иран също е задържал граждани на редица други страни, включително Обединеното кралство, Канада, Австралия, Германия и Франция.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР