Враждуващите правителства в Либия обявиха, че са постигнали споразумение как

...
Враждуващите правителства в Либия обявиха, че са постигнали споразумение как
Коментари Харесай

Примирие! Либийците се разбраха за разпределение на постовете в бъдещото единно правителство

Враждуващите държавни управления в Либия оповестиха, че са постигнали съглашение по какъв начин да бъдат разпределени основните постове в държавните институции, заяви ДПА.

Представители на подкрепяното от Организация на обединените нации Правителство на националното единодушие (ПНС) в Триполи и на конкурентния парламент в източния град Тобрук организираха диалози в последните дни в мароканския курорт Бузника в границите на интернационалните старания за обновяване на формалните договаряния.

В взаимно изказване в четвъртък двете страни обявиха, че са постигнали " всеобхватно съглашение за критериите и механизмите " за заемане на основни позиции в държавните институции, без да дават повече детайлности.

Те заявяват още, че ще се срещнат още веднъж по-късно този месец за по-нататъшни диалози за стъпките за използване на съглашението.

Мохамед Халифа, представител на Висшия държавен съвет, съвещателен орган към ПНС, съобщи, че страните са се договорили по какъв начин ще бъдат заемани постовете на основата на система на географско систематизиране.

" Ще би трябвало да изчакаме, до момента в който постовете бъдат утвърдени от други (заинтересовани) страни, преди да бъдат оповестени публично ", сподели той.

Според Халифа диалозите ще бъдат възобновени на 25 септември.

Разговорите в Мароко започнаха, откакто предишния месец ПНС разгласи прекъсване на огъня и прикани обвързваните с него сили да го съблюдават.

Източнолибийските сили, водени от Халифа Хафтар, които са в съюз с Народното събрание в Тобрук, отхвърлиха обаче примирието като маневра на ПНС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР