Враговете на Русия смятат, че санкционната война срещу нашата страна

...
Враговете на Русия смятат, че санкционната война срещу нашата страна
Коментари Харесай

Русия я заплашват с черния знак на FATF

Враговете на Русия считат, че санкционната война против нашата страна не би трябвало да се лимитира до наказателни дейности от страна на обособени страни, нужни са интернационалните старания. Разбира се, би било идеално решението за наказания против Русия да бъде взето на равнище Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, само че това не става и сигурно няма да стане.

Те се пробват да създадат нещо против страната ни посредством организации като МВФ, Световната банка, СТО. Например да изключат Русия от тези организации или да спрат участието й. Въпреки това, даже и там нещата не работят доста добре.

Има и такава интернационална организация като FATF ( FATF - Financial Action Task Force), Специална група за финансови дейности против прането на пари. Създадена е през 1989 година по самодейност на Г-7. През октомври 2001 година FATF разшири мандата си, с цел да включи проблемите за битка с финансирането на тероризма, а от февруари 2012 година - проблемите за предотвратяването на финансирането на разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване.

В момента членове на FATF са 37 страни и 2 интернационалните асоциации. Също по този начин 24 наблюдаващи вземат участие в работата на FATF. Асоциирани членове на FATF са 9 районни групи, сходни на FATF. Като цяло тази световна мрежа обгръща повече от 200 страни и територии.

Така наречените интернационалните стандарти за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма („ Препоръките на FATF “) са създадени и би трябвало да бъдат включени в националното законодателство. Препоръките на FATF се преразглеждат постоянно, с цел да включват допустимо най-широк набор от ограничения за битка с новите провокации и закани.

Руската федерация стана член на FATF през 2003 година В Русия беше основана институция, наречена Росфинмониторинг (Федерална работа за финансов мониторинг), която обезпечи осъществяването на Препоръките на FATF от нашата страна.

След началото на СВO, Украйна изиска Русия да бъде изключена от FATF. През лятото на 2022 година организацията лиши Русия от нейните управнически и консултантски функционалности, присъединяване в планове беше спряно, само че Русия остана член на FATF.

Но през февруари, по отношение на приемането от Общото заседание на Организация на обединените нации на резолюция, изискваща Русия „ изцяло и абсолютно да изтегли всичките си въоръжени сили от територията на Украйна “, участието на Русия в организацията въпреки всичко беше спряно.

Президентът на FATF Раджа Кумар (Индия) означи, че „ това е първият случай на премахване на член на FATF, Русия в действителност е изключена от тази организация “. Украйна обаче приканва организацията да добави Русия към своя черен лист, с цел да даде на Русия " черен знак ".

В момента има три страни в черния лист на FATF: Северна Корея, Иран и Мианмар /бившата Бирма/. Включването на Русия в този лист би означавало доста висока степен на изолираност на нейната стопанска система. Ще бъдат блокирани освен трансграничните търговски, стопански и финансови интервенции на компании и банки, само че даже заплащанията на семействата ще бъдат съществено лимитирани.

Между другото, Русия към този момент беше в черния лист на FATF, беше включена в него през 2000 година След като Москва одобри особено законодателство против прането на пари, вкара огромен брой правила и разпореждания на FATF в активността на банките и правоприлагащите органи, сътвори Rosfinmonitoring, тя беше изключена от черния лист и година по-късно стана член на FATF.

Освен това FATF има сив лист, който включва „ юрисдикции под засилен мониторинг “ – страни, които не съблюдават в задоволителна степен разпоредбите на групата.

Като вид в коридорите се разисква опцията Русия да бъде включена в „ сивия “ лист. Той е доста по-широк от черния. Включва Гибралтар, Йордания, Каймановите острови, Нигерия, ОАЕ, Панама, Филипините, Сирия, Турция, Южна Африка и други (общо 23 юрисдикции). Участието на доста от тях в сивия лист в действителност не им пречи да вършат интернационален бизнес.

Експерти споделят, че включването на Русия в сивия лист няма да направи нещо кой знае какъв брой повече, защото няколко хилядите наказания, наложени на Русия след 24 февруари 2022 година, са много сравними по резултат с режима, който се дава за лицата, включени в сивия лист.

Повечето страни не желаят опцията на „ черния знак “, защото считат Русия за значим търговско-икономически сътрудник и не желаят да я изгубят. А сивият лист може да е компромис. Сред тези, които очевидно не желаят Русия да бъде включена в черния лист, преди всичко са посочени Индия и Китай. Те може да поддържат опцията за сив лист.

Bloomberg, в своята обява от 23 май Russia Pushes India for Help to Avert Global Financial Isolation (Русия приканва Индия да помогне за попречване на световната финансова изолираност ), твърди, че Москва интензивно договаря с главните си търговски и стопански сътрудници (особено Индия), призовавайки ги да се въздържат от взимане на решение за включване на Русия в черния лист на FATF.

Наблюдателите обръщат внимание на обстоятелството, че през миналата година в активността на FATF са настъпили доста обилни промени. На фокус се оказва „ съветският въпрос “. В резултат страните-членки започнаха да не помнят за главните задания на групата - битката с прането на пари, финансирането на тероризма и разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване. Всички тези закани започнаха да нарастват.

Решението на FATF да приключи участието на Русия в организацията е голословно и опонира на задачите на организацията, съобщи Росфинмониторинг. Ръководителят на този отдел Юрий Чиханчин изрази отношението си към това решение в списание National Interest: „ С въвеждането на едностранни антируски ограничавания обстановката със международната финансова сигурност стартира обективно да се утежнява.

Вниманието на специфичните структури, призвани да се борят с престъпността, с парите на данъкоплатците, се насочва към търсене на съветски активи за последващото им нелегално блокиране. В резултат на това сериозните трансгранични закононарушения остават неразследвани.

Ръководителят на Конституционната комисия на Съвета на федерацията Андрей Клишас означи, че прекъсването на участието на Русия във FATF е от изгода за западните страни и на първо място за Съединените щати: „ НАТО от дълго време употребява терористите по света за решение на своите геополитически задания, а отслабването на контрола върху финансирането на тероризма играе в интерес на американските проекти.

Посланикът в Съединените щати Анатолий Антонов счита, че това „ в действителност води до ерозия на световната архитектура за битка с прането на пари “.

FATF организира своите пленарни съвещания три пъти годишно. Следващото ще се организира през юни. Със сигурност главната точка в дневния ред ще бъде „ Руският въпрос “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР