Връчването на мандатите за съставяне на правителство се превърна в

...
Връчването на мандатите за съставяне на правителство се превърна в
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Има подсказки, че третият мандат може и да не е толкова трагично обречен

Връчването на мандатите за сформиране на държавно управление се трансформира в трагично прекарване на получателите им.

И това е по този начин, поради съвсем сигурната неспособност да бъде формиран кабинет от парламентарно показаните партии сега.

Това разяснява пред Радио София политологът Страхил Делийски. И риторично попита:

„ Представяте ли си какво е в душите на тези политици, когато освен те, а и публиката авансово знае, че няма да се оправят с значима, конституционна задача? “

Все отново има подсказки, че третият мандат може и да не е толкоз трагично жертван, счита Делийски. Именно в него като че ли се концентрират очакванията.

Политологът акцентира, че при обрисувалия се сбит цикъл от избори не може да се чака основна смяна. Те се вършат просто с цел да се сменят или потвърдят фигурите във властта.

Голямата изборна интензивност може да докара до качествена смяна единствено при осъществяването на две Ако:

- Ако гласоподавателите същински имат вяра в тези, за които гласуват;
- Ако сме сигурни, че множеството добавени гласоподаватели по отношение на предните избори, ще гласоподават „ вярно “ – по този начин, че по-късно в действителност да бъде формирано държавно управление.

 

Хората може да не гласоподават, тъй като нищо от препоръчаното не им е по усета, а не от безнаказаност, добави Делийски.

Той напомни, че главната функционалност на политическите партии е да обезпечат посланичество на необятни обществени групи. Ако те са кръжоци, групи по ползи или „ планове “, съществува заплаха да възникне мнението, че партиите са непотребни.

Кое е по-важното за нас - представителност или непоклатимост? – попита още Делийски. - Мнозинство най-лесно се обезпечава от мажоритарни избори, само че това ли желаеме? В други страни се знаят възможните болшинства още преди изборния ден. И това е почтено.

А по отношение на актуалната обстановка в българския парламент, анализаторът посочи:

 

„ Абсурдно е да осъзнаваш, че е належащо, даже неизбежно да се сформира коалиция, а да не предприемаш нищо, с цел да подпомогнеш този развой.

У нас нямаме огромно предложение на политика. Обикновено е едно - повече от същото, на което сме очевидци от 20 години.

Негласуващите са толкоз доста и поради неналичието на други политики. “
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР