Връчиха акт 16 за ползване на 3-километровата отсечкаТрафикът ще минава

...
Връчиха акт 16 за ползване на 3-километровата отсечкаТрафикът ще минава
Коментари Харесай

Пуснаха нов участък от магистрала „Струма“

Връчиха акт 16 за прилагане на 3-километровата права
Трафикът ще минава през тунел „ Железница “ след 3 месеца

Свлачище забави плана

Пуснаха за придвижване нов близо 3-километров сектор от автомагистрала „ Струма “. В петък строителният министър Иван Шишков връчи публично Акт 16 за прилагане на новата права. Трасето е след тунел „ Железница “ в посока Кулата, стартира след заведенията против едноименното село, като свършва при жп-надлеза за рудник " Ораново ", на входа на Симитли. 

Отсечката беше подготвена още преди повече от две години и даже беше пусната пробно, само че след това се наложи трафикът през нея да бъде спрян поради засилили се свлачища. Изпълнителят на правата – българската компания „ Грома Холд “, се наложи да преработи ската. 

" Свлачищата бяха открити през октомври 2020 година Тогава възложихме на АПИ и строителя да създадат план за подсилване и той е подготвен. Укрепването ще е на два стадия. Първият би трябвало да завърши след 3 месеца и тогава ще пуснем придвижване и през тунела. В средата на идната година укрепването би трябвало да е напълно приключено и ще се пусне целият сектор ", изясни министър Шишков по време на разкриване на новата права от „ Струма “.

След разкриване на правата движещите се транспортни средства от Симитли към Благоевград и София ще се качват на автомагистрала „ Струма “ незабавно след моста под жп-линията. А след близо 3 км още веднъж ще би трябвало да завият наляво и да се включат в Е-79. „ Макар и минимално придвижването ще бъде облекчено “, сподели министър Шишков.

Най-големият проблем остава цялостното дотъкмяване на автомагистрала „ Струма “ с построяването на последната права през Кресненското дефиле, откакто в последните дни на кабинета „ Петков “ някогашният екоминистър Борислав Сандов взе решение за преустановяване на ОВОС-а на правата, а наследничката му на поста – Росица Карамфилова, не посмя да го анулира. Това действително сложи под риск освен евросредствата за последната права на автомагистралата, само че и цялостното финансиране, получено досега от Брюксел, или общо 1,6 милиарда евро.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) апелира решението на Сандов. От ведомството подчертаха, че оценката на околната среда е издадена по законоустановения ред през 2017 година Ако пътната организация завоюва обжалването пред Върховния административен съд, ОВОС-а ще продължи да бъде годен до края на октомври.

Одобреният все още източен вид за прекосяване на дефилето планува дясното платно на автомагистралата в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София да е в източна посока от дефилето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР