Врачанският митрополит Григорий посрещна във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански“

...
Врачанският митрополит Григорий посрещна във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански“
Коментари Харесай

Митрополит Григорий посрещна в храм Св. Софроний Врачански децата от будителската работилница

Врачанският митрополит Григорий посрещна във Възнесенския храм „ Св. Софроний Врачански “ децата от будителската работилница, отдадена на светеца - настойник на епархията. Инициативата се провежда за трети път през лятната почивка от Регионална библиотека „ Христо Ботев “ във Враца взаимно с Врачанската света митрополия. Десетки деца от града и квартал Бистрец, селата Паволче и Чирен, детските градини „ Слънце “ и „ Детски свят “, НУ „ Св. Софроний Врачански “ и техни посетители от Франция, както и млади читатели извършиха старинната черква с усмивки и любознание. Как е подобващо да се държим в храма, за какво го посещаваме и възпламеняваме свещичка, по кое време и по какъв начин се прекръстваме - бяха част от въпросите, по които митролит Григорий беседва с малчуганите. Владиката им сподели икона на св. Софроний Врачански, описа за будителското му дело и открои значимостта на небесната му протекция за епархията.
"Св. Софроний Врачански - ослепителен нравствен примет от предишното, към сегашното и бъдещето " е тематиката на конкурс за детско творчество, който провежда митрополията взаимно с регионалната администрация и Регионалното ръководство на образованието. Той е отдаден на три годишнини, свързани със светеца - будител. През тази година се навършват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за Врачански свещеник и 55 години от канонизацията му за светия.
Трите будителски работилници имаха за цел да подкрепят децата да приготвят творбите си. Крайният период на състезанието е 1 септември. Творбите се изпращат на адреса на митрополията - Враца 3000, ул. "Христо Ботев " 4 или на e-mail: [email protected]
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР