Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на

...
Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на
Коментари Харесай

Митрополит Григорий е наместник на Синода

Врачанският митрополит Григорий единомислещо беше определен за краткотраен наместник на Светия Синод. Това заяви представителят на Синода митрополит Киприан.

Според Устава на Българската православна черква наместник-председателят провежда избора на нов патриарх в границите на идващите до четири месеца. Изборът ще бъде извършен от Патриаршески изборен събор. 

Освен за краткотраен наместник на Светия Синод митрополит Григорий ще ръководи и Софийска епархия до избора на нов патриарх. Стана ясно от изказването на Старозагорският митрополит Киприан.

Попитан по какъв начин ще разяснява снощното послание на пловдивския митрополит Николай, че не желае и няма да одобри да бъде включван като претендент за патриаршеския трон, Киприан отговори, че Всеки има свободна воля и това е негов персонален избор.

Въпреки това на никое място в устава на БПЦ не е записано, че някой от митрополитите може да се откаже да бъде включен в процедурата. На това митрополит Киприан отговори, че всеки има право на свободна воля и може да се откаже – някои поради възраст други поради влошено здраве.

Какво би се случило, в случай че и други митрополитите, които дават отговор на условията за патриарх решат да се откажат, Киприан не можа да отговори.

До избора на краткотраен наместник на Светия Синод се стигна след кончината на патриарх Неофит, който умря във ВМА в сряда вечерта. Хиляди миряни се сбогуваха с него в събота. Той беше заровен в митрополитската черква „ Света Неделя “ до Екзарх Йосиф.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР