Впоследния ден от месец юли се празнуват Богородичните заговезни -

...
Впоследния ден от месец юли се празнуват Богородичните заговезни -
Коментари Харесай

На 31-ви юли се отбелязват Богородични Заговезни

Впоследния ден от месец юли се честват Богородичните заговезни - църковен празник, отбелязван преди началото на Богородичните пости.

На 31 юли се заговява от месо и млечни артикули. Телесното самоограничаване по време на поста се показва най-много в избягването на щедро хранене, както и на вкусни и сладки храни.

Богородичният пост продължава две седмици и свършва с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица (15 август), прочут измежду българите като Голяма Богородица.

По традиция Божията майка се уважава като настойничка на фамилията, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник дамите украсяват иконата на светицата с цветя, слагат пред нея блага -кърпи, ризи и пари.

Богородичният пост е един от четирите многодневни интервали на молитва и самоограничение през годината. През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата молитвено се приготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР