Впоследния ден на месец октомври в САЩ и голяма част

...
Впоследния ден на месец октомври в САЩ и голяма част
Коментари Харесай

Пакост или лакомство: От древните обичаи до съвременните традиции на Хелоуин

Впоследния ден на месец октомври в Съединени американски щати и огромна част от света, хората честват Хелоуин – дълбаят се тикви, провеждат се празненства с костюми, фойерверки, дребни и огромни си погаждат номера, описват страшни истории и обикалят за лакомства.

Хелоуинското въодушевление в последните години превзема и България, макар разнопосочните отзиви по тематиката и безконечното опълчване с българските празници и обичаи.

Костюмите за Хелоуин нормално копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се прибавят и костюми на известни герои от научно-фантастични филми, на известни персони, доста известни са и костюмите на нинджи и принцеси.

Интересното е, че по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този метод за душите, държани в чистилището. Но имигрантите в Северна Америка почнали да употребяват тиквата, която е доста по-голяма и заради това - по-удобна за дълбаене.

Черното и оранжевото са обичайните цветове на празника. Освен маскирането, в този ден се натъртва и на потреблението на сладки кексчета, с формата на страховити фигури, както и доста бонбони.

Произходът на празника е обвързван с античните келти. Те чествали своята Нова година – Самхайн в края на октомври, когато прибирали последната си годишна продукция. Те вярвали, че в нощта против Нова година се отваря границата сред мъртвите и живите и сенките на умрелите през миналата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да наподобяват колкото се може по-страшно - обличали скотски кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, с цел да се нахранят и да не упорстват да влизат в дома им. А самите поданици се събирали към огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 година сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за възхвала на всички християнски светци и мъченици, който в страните с огромно келтско население естествено съвпаднал и се смесил с обичайно съществуващия езически празник.

Според легендата тиквата на Хелоуин е обвързвана с историята на един селяндур на име Джак ковача или Стиснатия Джак и оттова тиквеният фенер се назовава Джак о лантърн (jack-o-lantern) или Светещият Джак.

Любопитен факт е, че страховете ни са вградени в ДНК-то и се предават от потомство на потомство като механизъм на оцеляване.

На Хелоуин, превъзмогнете вашите страхове и се пробвайте да изплашите по-голям брой хора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР