Вписването в Търговския регистър на като изпълнителен директор на Държавната

...
Вписването в Търговския регистър на като изпълнителен директор на Държавната
Коментари Харесай

Освободеният директор на консолидационната компания отрече обвиненията, комисията "Цацаров" започва проверка

Вписването в Търговския указател на като изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания не е минало като процедура. Агенцията по вписванията е дала инструкции на вносителите за постоянно привикване на съвещанието. Това твърди Караганева в позиция до медиите. Тя разяснява за първи път освобождението си от съвета на шефовете на компанията. с редица тежки нарушавания и взето от фрагменти в ръководството на компанията, назначени в последните дни на държавното управление " Борисов 3 ". Последваха медийни изяви на представители на ГЕРБ, които повтаряха доводите за освобождението ѝ, желаеха реакция на управляващите и даже. Тя бе вкарана в съвета на шефовете от някогашния министър на стопанската система Кирил Петков, а в края на ноември определена от сътрудниците си за изпълнителен шеф.

В обръщението Караганева твърди, че съвещанието на Съвета на шефовете е извършено в нарушаване на Търговския закон, устава на сдружението и разпоредбите за работа на Съвета на шефовете, защото не е направена и връчена покана до всички, с която да бъдат известени за деня, часа, мястото и дневния ред за осъществяване на съвещанието. Освен нея от протокола от съвещанието отсъства и Чавдар Христозов, който е член на съвета от октомври. Със същия аргумент за нелегитимно свикано съвещание оставката на тримата членове изиска представителят на принципала - министърът на стопанската система Даниела Везиева.

Караганева дава и своите пояснения за нарушаванията, които са показани като мотив за освобождението й.

За изказванието, че е взела еднолично решение за преустановяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначение на различен с заплащане два пъти на хонорар, тя изяснява, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от комерсиалното сдружение " КейсПро " ООД вместо от адвокатско сдружение, което е в нарушаване на Закона за адвокатурата.

" На процедура това възлагане е осъществено въз основа на незначително рамково съглашение. Извън това, във въпросното рамково съглашение е планувано, че процесуално посланичество се дава въз основа на обособени контракти. Такива обособени контракти по редица голям брой каузи са подписани единствено с един юрист - Александър Андонов Бояджиев, обвързван с комерсиалното сдружение " КейсПро " ООД. Огромни суми са платени и по тези обособени контракти. От пет търговски каузи две са изгубени и три са на първа инстанция. " Всичко това основава у мен, в качеството ми на изпълнителен шеф, основателно подозрение в добросъвестността на контрагентите по тези контракти и поради доверителните връзки сред клиент и юрист съм отдръпнала пълномощията му ", написа Караганева.

Тя е подхванала дейности да упълномощи различен процесуален представител да извърши мониторинг на делата по отношение на метода на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документи и договорите свързани с нея, е открито, че единствено за последните три години на юрист Андонов и представляваното от него сдружение " КейсПро " ООД са начислени и изплатени над 1 милион лв..

Караганева твърди също, че не е подписала еднолично извънсъдебна конвенция с Дунарит АД, с веществен интерес 50 милиона лв.. Според нея на заключителен стадий е съглашение, което следва да се подпише сред ДКК и " Дунарит " АД, което следва да позволи дефинитивно разногласието сред страните.

По отношение на изказванието, че съгласно Закона за обществените предприятия шефове на обществени предприятия нямат право да работят на друго място (освен като преподаватели във висше учебно заведение и/или като лекари) и по отношение на това е декларация с погрешно наличие пред Търговския указател, тя декларира че декларацията, която е подписала, е с правилно наличие и все още на избирането ѝ за изпълнителен шеф на ДКК, не е била в други трудови или служебни правни отношения.

За изказванието, че еднолично е взела решение за промяна на обслужващата банка на ДКК, тя изяснява, че обслужващата банка е била в техническа неспособност да обезпечи системата за двоен автограф и метода на посланичество очакван в Търговския указател, което е наложило миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в границите на размер, нужен за покриване на оперативни разноски на сдружението и в границите на размера, обезпечен от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на сдружението са в " Българска банка за развиване " ЕАД. Караганева счита, че по никакъв метод не е сложила в риск финансовото положение на сдружението.

Караганева декларира, че всички настоящи отговорности на ДКК е погасявала навреме и регулярно и не е отказвала да заплаща дължими суми към страната (НАП, НОИ) и снабдители, с които сдружението има подписани контракти (ЧЕЗ и др.).

От встъпването ми в служба като изпълнителен шеф на "Държавна Консолидационна Компания " ЕАД на 29.10.2021г. до момента, във всичките си дейности се управлявам напълно и само от интереса на страната и добросъвестно извършвам отговорностите си. Стремежът ми е да прекратя непозволено разходване на средствата на сдружението и отхвърлям да се солидаризирам с порочните практики на предходното управление, което евентуално е и повода да бъда атакувана.
 Ваня Караганева,
изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания

Тя заявява още, че краткотрайните членове на Съвета на шефовете на ВМЗ са назначени откакто са ѝ делегирани права, на съображение решение на Съвета на шефовете на ДКК според протокол от 11 ноември, което събитие е отразено в Търговския указател. По отношение на изказванието, че еднолично е разрешила ВМЗ да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост, тя разяснява, че в качеството си на изпълнителен шеф, в сходство с наредбата на член 65, алинея 3 от Търговския закон, правомерно е одобрила решение, взето от Съвета на шефовете на ВМЗ за даване на такива права. Изискала е мнение от дъщерното ни сдружение " Кинтекс " ЕАД, с което те не възразяват да се дават изключителни права.

Антикорупционната комисия стартира инспекция, сигнал и до Кьовеши

По мотив изнесените на 29 ноември данни на формалния уебсайт на ДКК в оповестено прессъобщение на Съвета на шефовете за освобождение на Ваня Караганева от длъжността " изпълнителен шеф ", в което са посочени претекстовете за освобождението ѝ, КПКОНПИ - дирекция " Противодействие на корупцията ", стартира инспекция на дейностите на освободения изпълнителен шеф.

" Сочат се незаконни дейности, " които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната ", напомнят от комисията, ръководена от Сотир Цацаров.

Проверката е обвързвана и с други дейности на висши длъжностни лица от обсега на ЗПКОНПИ.

Първоначално ще се пристъпи към условие на всички относими документи от Съвета на шефовете и от Министерство на стопанската система, след което ще бъдат снети пояснения от управителни длъжностни лица.

След довеждане докрай на инспекцията, Комисията ще реши изпращането на материалите на прокуратурата при съществуване на корупционни закононарушения.

Изпълнителният шеф и член на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания Рая Каназирева съобщи пред БНР, че ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен шеф. Това заяви самата Каназирева, откакто от компанията дадоха опция на публицисти да видят документите, подписани от Караганева.
 Рая Каназирева
© Надежда Чипева

Рая Каназирева

" Тази директория е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. Не знам към този момент кой да осведомявам, почтено казано. Видях, че може да се осведоми и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази директория да отиде и до Европейската прокуратура ", споделя Каназирева, която съгласно решението от съвещанието на Съвета на шефовете към този момент съставлява компанията еднолично.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР