Впечатляващите рентгенови сияния на Юпитер бяха открити за първи път

...
Впечатляващите рентгенови сияния на Юпитер бяха открити за първи път
Коментари Харесай

Разгадаха мистерията на впечатляващите рентгенови сияния на Юпитер

Впечатляващите рентгенови сияния на Юпитер бяха открити за първи път преди към четири десетилетия. Чак в този момент обаче учените схванаха какво тъкмо ги зарежда. Тези светлинни спектакли са ярки, къси и се случват на всеки няколко минути. Въпреки това освобождават стотици гигавати сила, която може да зареди цяла цивилизация за няколко мига.

Сега за първи път астрономи откриха какво тъкмо задейства тези светлинни спектакли. Според ново проучване, оповестено в Science Advances , сиянията се образуват от периодическата осцилация на линиите на магнитното поле на Юпитер. Вибрациите трансформират магнитното поле и основават талази от плазма към гигантската планета. Йоните в тази плазма водят началото си от изригванията на Йо, вулканичния сателит на Юпитер, и те са най-вече сяра и О2. Вълните изпращат този материал в атмосферата на Юпитер и надлежно – освобождават сила.

„ От десетилетия насам виждаме по какъв начин Юпитер основава рентгенови сияния, само че не знаехме по какъв начин тъкмо се случва това. Знаехме само, че се образуват, когато йоните се разрушават в атмосферата на планетата – споделя съавторът на изследването доктор Уилям Дън от галактическата научна лаборатория „ Мълард “. – Вече ни е ясно, че тези йони се придвижват чрез плазмените талази – пояснение, което не е било предлагано до момента, макар че подобен развой образува и земните сияния. Ето за какво не е изключено да става дума за повсеместен феномен, който да се среща на най-различни места из космоса. “

За да доближат до тези свои изводи, експертите са употребявали данни от галактическата сонда „ Джуно “ на NASA, която учи Юпитер от близко и мери измененията в магнитно поле, както и от XMM-Newton на Европейската галактическа организация, който рентгеновите лъчи, излъчени от земната орбита.

Вълните са известни като електромагнитни йонни циклотрони. Те са сходни с тези, които зареждат сиянията на Земята, въпреки че тукашните не са толкоз енергийни. Това кара учените да считат, че става дума за постоянно срещан феномен във Вселената.

“Сега, откакто успяхме да идентифицираме фундаменталните процеси, съществуват голям брой евентуални цели на идващите изследвания. Сходни процеси евентуално се случват и на Сатурн, Уран, Нептун и евентуално и на екзопланети – с друг вид заредени частици, „ сърфиращи “ по вълните “, прибавя съавторът на изследването доктор Зонгуа Яо от Китайската академия на науките.

Изследването се основано на наблюдения, направени в границите на 25 часа в интервала 16 юли – 17 юли 2017-та. По това време Юпитер е излъчвал рентгенови лъчения на всеки 27 минути. Все още не е ясно какво кара магнитното поле да вибрира. Може би това се дължи на слънчевия вятър. Не е изключено и температурните разлики да играят роля. Екипът допуска, че са забъркани други плазмени резултати.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР