Войната в Украйна продължава вече почти два месеца. Русия се

...
Войната в Украйна продължава вече почти два месеца. Русия се
Коментари Харесай

Кремъл не знае как да сложи край на войната чрез преговори и без да срине рейтинга на Путин

Войната в Украйна продължава към този момент съвсем два месеца. Русия се отдръпна от Киев, само че в този момент (ако се съди по формалните изявления) има намерение да стартира борба за Донбас – и възнамерява да реализира „ цялостен надзор “ над района и Южна Украйна. Системните политици в Русия също не понижават температурата на реториката си и непрекъснато заплашват Запада

Специалният сътрудник на „ Медуза “ Андрей Перцев открива в какво положение е Кремъл при започване на третия месец от нашествието, обява в

Вътрешнополитическият блок в президентската администрация е стигнал до заключението, че няма „ положителни PR сюжети “ за излизане от войната, които да не доведат до спад в рейтинга на режима. Три източника, близки до Администрацията на президента, оповестяват за това пред изданието „ Медуза “.

„ Подобни „ сюжети “ във вътрешнополитическия блок започнаха да се преглеждат преди няколко седмици. Огледахме от всички страни – няма явен сюжет. Ето за какво те взеха решение да не приготвят [общественото] мнение за възможни договаряния [и спокойно споразумение], оставиха всичко на самотек “, изяснява един от събеседниците на „ Медуза “.

Според източниците на „ Медуза “ Кремъл е сигурен, че множеството руснаци възприемат съществено войната като „ битка против нацистите и нацизма “. В поддръжка на това те привеждат резултатите от закрити социологически изследвания (руските управляващи ги употребяват от години). Както „ Медуза “ към този момент писа, от началото на нашествието в Украйна през март 2022 година подизпълнители на АП организират количествени изследвания и качествени проучвания – изявленията и фокус групи.

Въпреки това няма надеждни самостоятелни данни в поддръжка на хипотезата за „ войнстващо болшинство “ от руснаци. Публикувани са разнообразни социологически изследвания за отношението на руснаците към войната, доста от които демонстрират, че болшинството от жителите сякаш поддържат „ специфичните интервенции “. Много учени обаче акцентират, че сходни изследвания надали отразяват действителността, поради пропагандата, цензурата и репресиите.

Въпреки това АП продължава да разчита на личните си данни, които съгласно източниците на „ Медуза “ демонстрират, че съветското население е войнствено. По-специално, съгласно Кремъл една от най-сериозните спънки пред обществото да „ излезе от войната “ може да бъде „ отношението на доста представители на междинната класа “, които сякаш поддържат „ специфичната интервенция “. Позовавайки се на същите закрити анкети, събеседниците на „ Медуза “ настояват, че тези „ представители на междинната класа “ са уверени: „ Войната би трябвало да се води до победа, в случай че към този момент е почнала – до Киев или даже до Лвов. Няма оттегляне “.

„ Сега тези хора разполагат със спестявания. В момента множеството от тях не се нуждаят от възобновяване на техниката си. Доходите им разрешават да не виждат съвсем никакво повишаване на цените на храните. От друга страна, те считат, че пазят страната си и справедливостта “, изяснява един от източниците.

Косвено тези думи могат да бъдат доказани от резултатите от анкета измежду хиляда поданици на Москва, извършена от Russian Field по искане на опозиционния политик Роман Юнеман. Сред групата на хората, чиито приходи им разрешават да си купят „ на практика всичко “, 62% са за продължение на „ специфичната интервенция “, а 29% – за мирни договаряния. В групата на хората, чиито приходи им разрешават да купуват домашен уреди, поддръжката за продължение на войната е 54%, а за договаряния – 37%. В същото време измежду жителите, които не разполагат с задоволително пари даже за храна, единствено 40% поддържат войната, а 43% – мирните договаряния.

Въпреки това социологът Григорий Юдин в диалог с „ Медуза “ акцентира, че сходни резултати могат да се обяснят с обстоятелството, че „ забележителна част от съветската междинна класа са чиновници на силите за сигурност и служители от приблизително равнище “. „ Тоест те са директните бенефициенти на режима. Или са тези, които знаят по кое време да проявят преданост. “

Илюзията за митинг

Източниците на „ Медуза “ настояват, че на този декор Кремъл „ се притеснява от вероятно неодобрение “ от изтеглянето на войските и договарянията. Властите настояват, че това може да докара даже до улични митинги.

Събеседниците на Медуза изясняват тази догадка с обстоятелството, че съветската агитация е „ преекспонирала тематиката за нацизма “ в Украйна: „ Това са прекомерно мощни тригери, това възобновление на загатна за Великата отечествена война, когато са се борили с нацистите. Този спомен е бил отглеждан прекомерно дълго. "

В същото време обществено чиновниците на АП поддържат тази изразителност, тъй като считат, че е „ прекомерно късно да се спори с публичното мнение “ – и войната въпреки всичко ще би трябвало да се води до някакъв резултат, който може да бъде разгласен за „ победа “.

Например Сергей Кириенко, първият заместник-ръководител на президентската администрация, декларира по време на учебния конгрес „ Сила в истината “: „ Русия, Съветският съюз, към този момент извърши тази историческа задача на нашия народ, ние към този момент един път осигурихме успеха над нацизма и нашият народ, нашата страна несъмнено ще направи всичко, с цел да не може нацизмът в никакъв случай повече да надигне глава освен в нашата страна, само че и на всички места по света. “

Двама политически специалисти (единият от които преди този момент е работил за АП, а другият към момента работи с Кремъл) сложиха под въпрос основателността на тези опасения в диалог с „ Медуза “. „ Странно е в този момент да се разчита на каквато и да е социология. Хората са по-скоро пасивни, може да не са срещу войната, само че не са и за нея. В Москва на коли от междинната класа не се вижда буквата Z. Респондентите приказват от инерция – даже може би са откровени. Но това не е войнствена поддръжка. Тези хора не са подготвени да се бият сами “, разяснява един от тях.

И двамата събеседници са уверени, че в случай че „ пропагандата бъде приглушена “, не могат да се чакат никакви митинги от страна на поддръжниците на войната. По думите на един от тях „ жителите ще спрат да мислят и приказват за нацистите и ще се съсредоточат напълно върху персоналните си проблеми “.

Социологът Григорий Юдин също поддържа това размишление. Той е сигурен, че илюзиите на Кремъл по отношение на вероятните митинги на последователите на „ партията на войната “ могат да се обяснят със страховете на управляващите. Експертът напомня и публикация на „ Медуза “ от месец преди войната, в която източник, непосредствен до АП, изрича догатката, че съгласно Кремъл „ всеки хипстър “ в Русия е „ имперец в сърцето си “. „ Това, несъмнено, е болна фикция ", споделя Юдин. "Не знам да има удостоверение за това. Тези хора [в Кремъл] са основали аудитория за себе си и принуждават всички да се преценяват с техните измислици. Но не без триумф. “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР