Войната в Украйна отклонява вниманието на САЩ от Тихия океан.

...
Войната в Украйна отклонява вниманието на САЩ от Тихия океан.
Коментари Харесай

Проф. Аврам Агов: Визитата на Байдън цели връщане на фокуса върху Азия

" Войната в Украйна отклонява вниманието на Съединени американски щати от Тихия океан. Посещението на Джо Байдън цели връщане на фокуса върху Азия . Една от основните цели на визитата в Южна Корея и в Япония са икономическите връзки с Азия и проблемите на международната верига за доставяне, която е в рецесия поради пандемията. Друг акцент е сигурността в района. Байдън ще удостовери съюзническите си задължения към Южна Корея и Япония ".

Това сподели пред БНР проф. Аврам Агов, академични учител във Ванкувър, Канада.

Според него след началото на войната в Украйна има затвърждаване на позицията на Северна Корея в решителност за продължение с нуклеарната стратегия .

" За страдание мирният развой на Корейския полуостров и Източна Азия се отсрочва още веднъж за неопределен срок ".

В предаването " Събота 150 " проф. Агов уточни, че задачата на Вашингтон е да се ангажира по-активно в Азия посредством основаване на нова комерсиална самодейност на Индо-тихоокеанската икономическа рамка.

" Посещението в Южна Корея и Япония ще даде действителен образ на този план. През годините се вижда разграничаване на Южна Корея от Китай. Инициативата на Байдън в Индо-тихоокеанския басейн не би била спънка в тази посока ".

По думите му има изстудяване в връзките сред Китай и Русия поради войната, а Пекин има все по-големи терзания от международна криза .

" Партньорството сред Пекин и Москва се трансформира в връзки без изгода. Индия и Китай са противници и техните връзки ще влизат в сложен интервал . Индия е забавен случай поради формалния си неутралитет, сходно на Китай, въпреки че осъди нападението на Русия над Украйна. Калкулацията на Индия в тази мъглива позиция по отношение на войната е, че запазвайки връзките с Москва, би предотвратила по-голямо доближаване сред Русия и Китай и по-тясно съдействие с Пакистан ".

Интервюто с проф. Аврам Агов можете да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР