Войната в Украйна, нарастващият глобален авторитаризъм, по-настъпателният Китай и извънредната

...
Войната в Украйна, нарастващият глобален авторитаризъм, по-настъпателният Китай и извънредната
Коментари Харесай

Евродепутатите призовават за по-твърд отговор на руските заплахи за европейската сигурност

Войната в Украйна, възходящият световен авторитаризъм, по-настъпателният Китай и изключителната обстановка, обвързвана с климата, провокираха тектонична смяна в геополитическия пейзаж, предизвестяват членовете на Екологичен потенциал, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал.

Европейски Съюз и неговите страни членки би трябвало да усилят военната, политическата и филантропичната си помощ за Украйна и да засилят защитата си в противодействието на съветските закани за европейската сигурност, декларират евродепутатите в годишния си отчет за общата външна политика и политика на сигурност, признат в сряда с 407 гласа " за ", 92 гласа " срещу " и 142 гласа " въздържал се ".

Евродепутатите предизвестяват, че отговорът на Европейски Съюз на съветската нападателна война против Украйна се следи от близко от автокрациите по света и ще окаже огромно въздействие върху държанието им на интернационалната сцена.

Те приканват Европейски Съюз да употребява наредбите на Договора за Европейския съюз, които биха разрешили на Съвета да взема избрани решения без военни последствия, по-специално тези, които се отнасят до глобите и правата на индивида, с квалифицирано болшинство, а не с единогласие.

Докладът също по този начин приканва институциите на Европейски Съюз да създадат предложение по какъв начин Европейски Съюз да си обезпечи непрекъснато място във всички многостранни конгреси, в това число в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Намаляване на зависимостта на Европейски Съюз от енергийни запаси

Сигурността на Европейски Съюз е тясно обвързвана с ускоряването на процеса на разширение, като в същото време се съблюдават критериите за присъединение и се реформира политиката на съседство на Европейски Съюз, настояват членовете на Екологичен потенциал. Те също по този начин упорстват Европейски Съюз да стане по-малко подвластен от енергийните запаси и други материали от решаващо значение за нашата инфраструктура, които се внасят от трети страни - по-специално от тези, които не споделят полезностите на Европейския съюз или с които Европейски Съюз се намира в положение на редовно съревнование.

Трябва да се доставят танкове Леопард 2 на Украйна, споделят евродепутатите

В годишния отчет за 2022 година по отношение на осъществяването на общата политика за сигурност и защита, признат в сряда с 459 гласа " за ", 93 " срещу " и 85 " въздържал се ", членовете на Екологичен потенциал приканват за неотложно разполагане на съвременни оръжия и система за противовъздушна защита от последващо потомство, като упорстват немският канцлер Шолц да достави неотложно на Украйна съществени бойни танкове Леопард 2. Те акцентират, че Украйна пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници и незабавно се нуждае от военна помощ и тежко въоръжение, с цел да завоюва войната.

В отчета се приветстват новите начинания на Европейски Съюз за подсилване на европейската сигурност и защита, а точно Версайската декларация, Стратегическият компас, взаимната връзка по отношение на пропуските в вложенията в защитата и предлагането на Комисията за правилник за стимулиране на взаимните публични поръчки (EDIRPA). Държавите членки следва да продължат да развиват политиката и качествата на Европейски Съюз в региона на киберзащитата, допълват членовете на Екологичен потенциал, и да открият партньорства в региона на сигурността и защитата със съидейници по света.

Докладчикът по Общата политика за сигурност и защита, Том Ванденкенделаре (ЕНП, Белгия), съобщи: " Европейската сигурност се утежни фрапантно поради войната на Русия в Украйна. Във връзка с това Европейски Съюз би трябвало да усили и форсира военната помощ за Украйна и да усъвършенства действието на своята отбранителна политика, като в същото време продължи и укрепи съдействието си с НАТО. Наред с другите промени той би трябвало да форсира процеса на взимане на решения по въпросите на защитата и да понижи зависимостта си от трети страни ".

Министър-председателката на Финландия Сана Марин от своя страна посочи, че се надява Западът да се е научил по какъв начин да се оправя с Русия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Ако Украйна беше членка на НАТО, в този момент там нямаше да има война, сподели Марин през вчерашния ден на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Тя добави, че това е повода Финландия и Швеция да изявят предпочитание да се причислят към военния съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР