Войната в Украйна кара Международния валутен фонд да намали прогнозите

...
Войната в Украйна кара Международния валутен фонд да намали прогнозите
Коментари Харесай

МВФ: Войната в Украйна вреди на растежа и заплашва да фрагментира световната икономика



Войната в Украйна кара Международния валутен фонд да понижи прогнозите за световен напредък както за 2022 година, по този начин и за 2023 година, защото по-високите цени на храните и силата оказват напън върху по-слабите стопански системи, съобщи в четвъртък ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс.

Говорейки преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка идната седмица, Георгиева означи, че Фондът ще намали прогнозите си за растежа на 143 стопански системи, представляващи 86% от международното икономическо произвеждане, само че добави, че множеството страни ще запазят позитивен напредък.

Според нея нашествието на Русия в Украйна " изпраща шокови талази по целия свят " и нанася голям удар върху страните, които се борят да се възстановят от към момента вилнеещата коронавирусната пандемия.

" Просто казано, ние сме изправени пред рецесия на върха на друга рецесия “, уточни Георгиева по време изявление пред " Фонда на Карнеги за интернационален мир " във Вашингтон. " В стопански проект растежът понижава и инфлацията се покачва. В човешки проект приходите на хората понижават и компликациите се усилват. "

МВФ, който би трябвало да разгласява новите си стопански прогнози идващия вторник, планува, че инфлацията, която в този момент е " ясна и сегашна заплаха " за доста стопански системи, ще остане нараснала за по-дълго време от предстоящото.

Георгиева не даде по-конкретни данни за световния напредък, само че преди време означи, че той ще бъде по-нисък от плануваните от МВФ през януари 4,4%.

" Оттогава вероятностите се утежниха доста, значително поради войната и нейните последствия. Инфлацията, финансовото стягане (повишаването на лихвите) и честите, широкообхватни локдауни в Китай, причиняващи нови спънки в световните вериги на доставки, също натежават върху икономическата интензивност ".

Кристалина Георгиева предизвести и за ново огромно затруднение - фрагментацията на международната стопанска система на геополитически блокове с разнообразни търговски и софтуерни стандарти, платежни системи и аварийни валути.

По сходен метод американският министър на финансите Джанет Йелън изрази угриженост в сряда по отношение на " биполярна " световна стопанска система - със Съединените щати и техните демократични съдружници от едната страна, и Китай и други държавно-ръководени стопански системи от другата страна.

Георгиева сподели, че сходна фрагментация е най-голямата опасност за икономическия ред след Втората международна война, управителен от Съединени американски щати и ръководен от МВФ, Световната банка и други институции, основани в края на този спор.

" Такава тектонска смяна би довела до мъчителни корекционни разноски. Вериги на доставки, научноизследователска и развойна активност и индустриални мрежи ще бъдат прекратени и би трябвало да бъдат възобновени. Бедните страни и бедните хора ще понесат тежестта на тези разбърквания ".

Промяната към този момент нарушава способността на света да работи дружно за намиране на решения на войната в Украйна и на Covid рецесиите и заплашва да провали съдействието по изменението на климата и други провокации, сподели шефът на МВФ.

Според Георгиева продоволствената неустановеност е мотив за " сериозна угриженост " заради спиране на доставките на зърно и торове от Украйна, Русия и Беларус, което оказва напън върху най-слабите страни по света. Без задействане на многостранен проект за увеличение на доставките на храна, доста страни са изправени пред повече апетит, беднотия и обществени безредици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР