Войната в Украйна е сблъсък между върховенството на правото и

...
Войната в Украйна е сблъсък между върховенството на правото и
Коментари Харесай

Емоционален дебат в Европарламента: Украинците носят факела на свободата заради всеки от нас


Войната в Украйна е конфликт сред върховенството на правото и правото на пушката, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изключителния спор в Европейския парламент, отдаден на войата в Украйна.

Кадри от залата демонстрират някои от евродепутатите облечени с фланелки с украинското знаме. Евродепутат даже се загърна с украинския байрак.

Пред доста банки са сложени дребни плакати в жълто и синьо. Зад стола на ръководителя на Екологичен потенциал са издигнати знамената на Европейски Съюз и на Украйна. Присъстват множеството еврокомисари.

В дебата вземат участие ръководителите на институциите на Европейски Съюз, включи се и украинският президент Володимир Зеленски.

Украинците носят факела на свободата поради всеки от нас, демонстрират голяма храброст и са същинско ентусиазъм, добави Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи, че пътят на Украйна до Европейски Съюз е дълъг и че би трябвало войната да спре. По нейните думи надали измежду евродепутатите някой се съмнява, че мястото на украинците е в европейското семейство.

Фон дер Лайен прикани Европейски Съюз да усили производството на възобновима сила, с цел да понижи енергийната взаимозависимост от Русия.

Снимка: БГНЕС / EPA


Вярвам, че европейците добре схващат потребността да се надигнем против тази жестока експанзия. Това ще има цена, само че ще я платим, тъй като свободата е скъпа, уточни ръководителят на Европейска комисия.

Показахме, че няма да сменяем свободата си за газ, съобщи и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Трябва да прекратим зависимостта си от съветския газ, прикани той.

Снимка: БГНЕС / EPA


Това е часът, в който се роди геополитеческа Европа, разгласи Борел. Европейците би трябвало да знаят, че живеем в рисков свят. За мир са нужни двама, а за войната е задоволителен един. Трябва да увеличим средствата си за въздържане, с цел да предотвратим война, настоя висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел назова войната на Русия в Украйна " геополитически тероризъм ". По неговите думи съветският президент Владимир Путин не е очаквал толкоз мощен, а може би и пагубен отговор. Той също означи, че глобите против Русия имат цена и тя би трябвало да бъде платена.

Снимка: БГНЕС / EPA


Не може да има индиферентност сред огъня и пожарникаря, съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя поздрави украинците за проявената смелост в сраженията с съветските войски. Думите й бяха посрещнати с продължителни аплодисменти на крайници от пленарната зала.

" Видяхме дами да раждат в метростанции с Калашник до тях. Украинците се изправиха против съветското настъпление с нищо друго, с изключение на с достойнството си ", съобщи Мецола.

Снимка: БГНЕС / EPA


Трябва да удвоим напъните за нашарване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да одобряваме парите на Кремъл, прикани Мецола. Руските олигарси не би трябвало повече да се възползват от Европейски Съюз, би трябвало да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които заплашват нашата сигурност, добави тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР