Войната в Судан ще приключи с преговори, казва вторият в командването на армията

...
Висш судански служител каза, че трябва да бъде въведен план
Коментари Харесай

Висш судански служител каза, че трябва да бъде въведен план за прекратяване на конфликта между армията и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) на фона на продължаващото насилие в страната.

Заместник-председателят на Суверенния съвет на Судан, Малик Агар, каза във вторник, че трябва да бъде сформирано служебно правителство, тъй като битките между страните навлязоха в петия си месец.

„В края на краищата тази война ще приключи на масата за преговори“, каза Агар, потенциално смекчавайки позицията на армията, позовавайки се на трудностите, които гражданите са понесли.

Агар каза, че настоящият фокус на правителството е да сложи край на войната, а следвоенната ера ще се съсредоточи върху реконструкцията и възстановяването на държавните институции.

Той призова за всеобхватен диалог между всички политически граждански активисти в страната без изключение. Агар каза още, че насилието трябва да приключи с единна обединена армия в нацията.

Хиба Морган от Ал Джазира, репортаж от Хартум, отбеляза, че в момента няма продължаващи преговори между воюващите страни.

„Многобройни примирия между армията и RSF бяха нарушени“, каза тя, добавяйки, че и двете страни взаимно се обвиняват в нарушения, подхранвайки взаимно недоверие.

„Не е ясно дали двете страни ще се върнат скоро на масата за преговори“, каза Морган.

Продължаващите интензивни битки между суданската армия и RSF опустошиха столицата Хартум и предизвикаха етнически атаки в Дарфур, заплашвайки да вкарат Судан в продължителна гражданска война и да дестабилизират региона.

Усилията, ръководени от Саудитска Арабия и Съединените щати за преговори за прекратяване на огъня, са в застой, а хуманитарните агенции се борят да осигурят помощ поради несигурност, грабежи и бюрократични пречки.


Организацията на обединените нации предупреди във вторник, че повече от един милион души са избягали от Судан в съседни щати и хората в страната остават без храна и умират поради липса на подходящо здравеопазване след четири месеца война.

„Времето изтича за фермерите да засадят културите, които ще изхранват тях и техните съседи. Медицинските консумативи са оскъдни. Ситуацията излиза извън контрол“, казаха няколко агенции на ООН в съвместно изявление.

Войната накара 1 017 449 души да преминат от Судан в съседни страни, много от които вече се борят с последиците от конфликти или икономически кризи, докато разселените в Судан се оценяват на 3 433 025 според последните седмични данни, публикувани от МОМ .

Сражението избухна на 15 април заради напрежение, свързано с планиран преход към гражданско управление, което излага цивилните в столицата и извън нея на ежедневни битки и атаки.

Престъпност и спиране на тока

Милионите, които остават в Хартум и градовете в регионите Дарфур и Кордофан, са изправени пред необуздани грабежи и дълги прекъсвания на захранването, комуникациите и водата.

„Останките на много от убитите не са събрани, идентифицирани или погребани“, но ООН изчисли, че повече от 4000 са били убити, каза на брифинг Елизабет Тросел, говорител на Върховния комисар по правата на човека в Женева.

Съобщенията за сексуални посегателства са се увеличили с 50 процента, каза служителят на фонда за населението на ООН Лайла Бейкър.

Големи територии от страната страдат от прекъсване на електричеството от неделя, което също направи мобилните мрежи офлайн, според изявление на националния електроенергиен орган.

Сезонните дъждове, които също увеличават риска от болести, предавани по вода, са разрушили или повредили домовете на до 13 500 души, изчисли ООН.

В реч в понеделник началникът на армията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан обвини RSF, че имат за цел „да върнат страната в епоха преди модерната държава“ и „извършват всяко престъпление, което можете да си представите“.

>

RSF обвини армията, че се опитва да завземе пълната власт под ръководството на привържениците на Омар ал Башир, дългогодишният лидер, който беше свален по време на народно въстание през 2019 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР