Войната в Софийската математическа гимназия продължава. Уволнението на директора Антони

...
Войната в Софийската математическа гимназия продължава. Уволнението на директора Антони
Коментари Харесай

Войната в СМГ продължава: новата директорка отстранява току-що назначени учители

Войната в Софийската математическа гимназия продължава. Уволнението на шефа Антони Стоянов и светкавичното избиране и предопределение на наследничката му Зоя Рачева * не потуши напрежението, в противен случай. Новата директорка отстранява преди малко назначени след състезания по времето на Стоянов учители.

Става дума за педагози с контракти в действие от 1 септември. В петък от тях поискали да се съгласят договорите им да бъдат прекъснати по взаимно единодушие. (OFFNews разполага с копие написмо на директорката Рачева до един от тях, в което се предлага договорът от 31 август 2017 година да бъде преустановен по взаимно единодушие. Писменото предложение е от 8 септември, подписано единствено от директорката, само че не и от учителката. В него не се показва претекст за настояването. Не го публикуваме заради съдържащите се в него персонални данни.). С други думи, да си отидат тихомълком, без даже да претендират за обезщетение.

Това се случва седмица преди първия образователен ден, когато състезанията в множеството учебни заведения са минали, късно е педагозите да намерят работа при сравними условия с тези в СМГ и в случай, че поради математическата гимназия са отклонили други оферти за работа.

Основанието за прекратяването на договорите е неразбираемо - учебното заведение има задоволително часове по български, провело е законни състезания, а договорите са подписани и регистрирани в Национална агенция за приходите. Колеги на пострадалите считат, че ги принуждават да си отидат, тъй като управлението желае да върне на работа трима учители с неподновени от Стоянов срочни контракти - Божидар Георгиев, Надя Владева и Ана Илиева.

Но какво общо имат тези дейности със законността?

Договорите им не бяха възобновени през август, само че все пак не престават да идват на работа и да се вписват в протоколите за извършените педагогичен препоръки, описват пред OFFNews учители, които не желаят имената им да бъдат представени.

Сред пострадалите новоназначени от 1 септември са Методи Кирилов и Гергана Търнева - учители по български език и литература. След връчените в петък писма им е даден 7-дневен период да решат дали да подпишат предлагането за разлъка по взаимно единодушие. Търнева не е съгласна. Пред OFFNews вчера тя съобщи, че не е налице взаимно съгласие и ако бъде уволнена, ѝ се дължи обезщетение. 

Методи Кирилов пък разяснява следното пред OFFNews: " Искам да ми се отговори на въпроса по каква причина не би трябвало да съм на работа, откакто имам трудов контракт, откакто е импортиран в Национална агенция за приходите. Имам всички законови учредения да съм преподавател тук ".

Двамата получили странни пояснения - били назначени повече хора. В същото време, точно от СМГ търсят учители (обявите са оповестени на уеб страницата на РУО) и организират събеседванията през август. Защо, в случай че не са им трябвали, питат се учителите.

Методи идва от друго учебно заведение. Споделя, че за 15-те си години стаж е видял доста, само че такова знамение - в никакъв случай. За Гергана това е началото на учителската ѝ кариера. И двамата са отказали други оферти за работа, също положителни, тъй като са били определени в СМГ.

Репортер на OFFNews отиде до СМГ през вчерашния ден, с цел да зададе тези въпроси на директорката Зоя Рачева.

Най-спешният конкурс в историята

Искахме да я попитаме още нещо - по какъв начин съумя да завоюва евентуално най-бързо извършения конкурс в историята, побрал се единствено в 117 минути (от стартирането на обявата за свободното място през подаването на документите до избора на печеливш).

Обявата на началничката на Регионалното ръководство на образованието Ваня Кастрева бе оповестена в 15.03 ч. на 4 септември - денят на уволнението на шефа Стоянов. Крайният период за подаването на документите бе 17 ч. същия ден.

От контракта на Рачева, с копие от който OFFNews разполага, е видно и друго: в тези час и 57 минути са побрани освен публикуването на обявата, подаването на документи (това не можеше да става по имейл) от претендентите и подборът на печелившия, само че и назначението му. Според контракта тя е постъпила на работа на 4 септември, макар че конкурсната процедура завършва с края на работния ден - 17 ч.

Документи подават трима претенденти, само че Кастрева избира да назначи пенсионираната учителка. Заради дълъгия ѝ стаж единствено месечната ѝ добавка за прослужените години е над 500 лв.. Сумата също е вписана в контракта.

От OFFNews попитахме МОН - началниците на Кастрева - дали ще подхващат нещо против тази реплика на конкурсна процедура. Отговора им вижте ТУК .

А през вчерашния ден искахме да попитаме и Рачева по какъв начин е съумяла да се оправи физически със задачата по навременното подаване на документите, по кое време в действителност е схванала за търсения и.д. шеф и какво я е стимулирало да се яви. Искахме да попитаме и за какво не желае да работи с преди малко назначените учители. Както и възстановила ли е на работа тримата с изтекли и неподновени срочни контракти, а в случай че да, за какво. И още - върнала ли е учителката по математика Петя Тодорова , дисциплинарно уволнена от Антони Стоянов поради проблемите с математическото съревнование " Европейско кенгуру " - решение, което провокира митинги на родители и възпитаници и направи абсурда в СМГ обществен .

На входа на учебното заведение ни обясниха, че тече заседание и Рачева не може да ни одобри. Изчакахме, защото от опит знаем, че когато става въпрос за СМГ, в последно време е мъчно да се свържем с шефа по телефона. След края на сбирката видяхме от нея да си потегля уволнената Петя Тодорова. На въпрос възобновена ли е на работа не получихме одобрителен отговор. Но " към момента ме пускат горе ", сподели тя. Видяхме и Търнева да си потегля смутена, казвайки, че се е почувствала унизена поради реакция на управлението след поисканото обезщетение.

Въпросите ни към Рачева останаха без отговор. Служител в учебното заведение съобщи ни отговора ѝ - можело да беседваме с директорката, единствено в случай че Ваня Кастрева разпореди. От учебното заведение разясниха с стеснение, че такова нещо се случва за първи път.
``
Курсове за милиони

Чакайки в учебното заведение, видяхме стотиците купи на наградени възпитаници от гимназията от математически надпревари. Те изпълват две стъклени витрини от край до завършек на две стени на първия етаж. Натъкнахме се и на още нещо - разписанието на курсовете по математика за идната 2017/2018 година В описите видяхме, че и Тодорова, и пенсионираната и.д. директорка ще водят такива, както и учителката със срочен неподновен контракт Ана Илиева.



Задраскването на имена на преподаватели не значи, че курсът им отпада, прецизират от учебното заведение. В описите името на и.д. директорката е З. Савова - по този начин, както тя е известна и измежду сътрудниците си и както те самите я назоваха пред OFFNews в неофициалните ни диалози.



Неясно е разрешава ли се на пенсиониран и/или отхвърлен преподавател по математика да води курсове в СМГ и в случай че не, за какво те попадат в описите. 

Именно платените съботно-неделни курсове са в основата на абсурда сред математиците Стоянов и Тодорова, която до неотдавна прави разписанието им, настояват учители. От тях годишно се изкарват по 1.2 милиона лв., по нефициална информация от учебното заведение, която не можем да потвърдим. Ясно е обаче, че родителите на дете заплащат за модул от 30 образователни часа по 180 лв.. Някои взимат по 3 модула на година, други - по 4. Според учители от СМГ на платените занимания вървят годишно сред 2000 и 2500 деца.

По-голямата част от парите отиват за възнаграждения на преподавателите. Остатъкът би трябвало да се ръководи от настоятелството в интерес на учебното заведение.

Разпределянето на групите сред преподаватели и методът на ръководство на парите са основата на абсурда, настояват педагози.

Европейско кенгуру

Неотговорени въпроси има и към МОН и те касаят тазгодишното осъществяване у нас на влиятелното интернационално математическо съревнование " Европейско кенгуру ".

Част от учениците се явяват при уредника Съюз на математиците в България, а друга - при уредника съдружие " Европейско кенгуру " с началник Сава Гроздев, който е и ръководител на назначената от МОН национална комисия. Член на тази комисия е и учителката от СМГ Петя Тодорова.

След скандал сред двамата уредници поради желани от единия пари (родителите заплащат такса от 7 лева на дете), се оказва, че явилите се при СМБ не са позволени до националния кръг, в това число учениците от СМГ, без значение от резултатите си. В същото време се разгласява лист на позволените - единствено деца, явили се при сдружението. Списъкът съдържа имена, само че не и получените точки от децата на регионалния кръг. А без точките не може да се извърши класиране за националния, в случай че се работи по правилник. Класираните без точки са 392, а квотата за националния кръг е 400.

Става скандал и МОН, в лицето на отрасловия зам.-министър Таня Михайлова, се заема да посредничи. Но вместо да изиска резултатите на всички участници в надпреварата и да се направи ново класиране на база точките, към листата от 392 имена просто се прибавят 196-те имена на деца, всяко със съответния брой точки, подадени от Съюза на математиците в България.

Прозрачност няма, на националния кръг може да се явили деца, които не дават отговор на регламента, само че не излиза наяве кой от явилите се при сдружението какъв брой точки е получил. Част от позволените до националния кръг бойкотират надпреварата и не се явяват, възмутени от ставащото.

Таня Михайлова не поема отговорност за странното и незаслужено решение, тя и до през днешния ден е зам.-министър, а към децата не е отправено даже опрощение.

* В прессъобщението на МОН за назначението на краткотрайната директорка на СМГ бе написана семейството Савова. По персонална карта и, надлежно, в трудовия ѝ договор е написано формалната ѝ фамилия - Рачева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР